API Entegrasyonu Nedir?
API, En basit ifadesiyle siteler arası veri akışının yürütüldüğü ara yüzlerdir. API entegrasyonu ile ortak veri akışına dahil olursunuz. XML, Restfull, Soap gibi farklı entegrasyon ...
Detaylı İnceleYapılan bir araştırmaya göre en popüler programlama dili Javascript. Sırasıyla; HTML, CSS, SQL, Java, Bash/Shell, Python, C#, PHP, C++, C, TypeScript, Ruby, Swift, Assembly,Go, Objective-C, VB.NET
Javascript
Yapılan bir araştırmaya göre en popüler programlama dili JAVASCRIPT. Sırayla devam edecek olursak tablo şöyle devam ediyor:
HTML, CSS, SQL, Java, Bash/Shell, Python, C#, PHP, C++, C, TypeScript, Ruby, Swift, Assembly, Go, Objective-C, VB.NET, R, Matlab, VBA, Kotlin, Scala, Groovy, Perl.
Ama bu yazımızda JAVASCRIPT’ten bahsedeceğiz. Javascript web tarayıcılarında çok sık kullanılır. Hal böyle olunca Javascript’e ilgi bayağı yoğun oluyor. Bilişim sektöründe ticari işleyişte sıklıkla adından bahsediliyor.
Javascript tarayıcının kullanıcı ile etkileşimde bulunması için gerekir. Ayrıca web sayfasının içeriğini değiştirmede önemli bir rol oynar.
Genelde Javascript ile Java karıştırılır. Aslında Javascript ile Java aynı şeyler değildir. Javascript en basitinden programla dili olarak C programlama dilinden türetilmiştir.
Genelde HTML, CSS ile beraber anılır. Çünkü bu ü. Yazılım dili kendilerini ispat edebilmişlerdir.
Çoğunlukla hepsinin rolleri bazı konularda farklılık gösterir. Mesela, html web sayfasına içerik eklerken kullanılır, CSS stil, tip, tasarım gibi görsellerin düzenini sağlamamıza yardımcı olur ama Javascript elimizin altında bulunan web sayfalarının davranışlarını yönetir.
Öğrenilmesi çok zor bir program da değildir. Günümüzde malumunuz yazılım öğrenmenin önemi su götürmezdir.
Birçok yazılım için kurslar açılmakta. Birçok uzman tarafından uzunca yüzyıllar boyunca mesleklerin en gözdesi olmayı devam ettirecektir. Onun için neredeyse her köşe başında yazılım öğrenin diye size nasihatte bulunan insanlara rastlarsınız. Javascript de bu yazılımlardan biridir.
Javascript diğer yazılımlara göre nispeten kolaydır. Çünkü öğrenmek için diğerleri kadar çaba sarf etmenize gerek kalmaz.
Yapılan hataları tespit etmek yazılımın özelliğinden dolayı daha kolaydır. Bu durum da Javascript’i diğer yazılımlardan daha gözde yapıyor.
Ayarlama özellikleri detaylı olabiliyor. Fare ayarlarından tutun, imgenin seçimine kadar birçok seçeneği size sunar.
Tüm bu özelliklerle beraber internet sayfanızı daha interaktif yapar. Daha interaktif bir siteye sahip olmanız, sizi daha çok görünür ve bilinir yapar.
Javascript’in hızı da diğer yazılımlara kıyasla daha süratlidir.
Tabi bütün her şey iyi yanlarını görmekle bitmiyor. Olumsuz yanları da yok değil. Ama bu olumsuz öğeler Javascript’i değersiz yapmıyor elbette.
Javascript korunma açısından biraz zayıftır.
Bu tür yazılımlarda esnekliği sağlayan unsurlardan bir tanesi de, farklı cihazlar ve tarayıcılar tarafından desteklenip desteklenemediğidir. Javascript nispeten her cihazda ve tarayıcıda çalışmamaktadır.
İnternet nedir diye sorduğumuzda belki bunu çok basit bir şekilde ifade edebiliriz. Mesela, sistemleri birbirine bağlayan iletişim ağıdır.
Burada en kilit kelime “iletişim”dir. Farkındaysanız bahsettiğimiz tüm unsurların temelinde iletişim ve etkileşim var.
Aslında bir bakıma internet bizi bize bağlayan bir ağdır. Web siteleri arasında bu etkileşim ve iletişimin gerçekleşebilmesi için yazılım ve donanım açısından bir sürü şeye ihtiyacımız var. Javascript bunlardan sadece bir tanesi.
Ama benim vurgulamak istediğim konu bu bilişim ağında da ortak bir dil olması gerektiği. Aslında bu tür programlar sistemler arasındaki farklı konuşulan dilleri birbirine çeviren programlar. Neticede sadece insanlar değil sistemler de kendi aralarında aynı dili konuşmak isterler. Bu anlamda programla dilinde Javascript’i dünyada en popüler dil olan İngilizceye benzetebiliriz.
Bilişim ağı ile ilgilenenlerin dikkatini çekecek bir konu da Javascript ile Java arasındaki farktır. Öncelikle
Java bir OOP programlama dilidir. Javascript ise komut oluşturma dilidir.
Peki script nedir?
Hazır kod bloglarına script denir. Bu scriptler farklı program dillerinde hazırlanırlar. Özellikleri farklılık gösterir. Onun için kullanılan programlama dili ne ise script’ler onların adını alır.
Mesela diyelim ki, bir web siteniz var ve bu web sitenize bir kullanıcı yorum arayüzü açmak istiyorsunuz. Bunun için iki tane yolunuz var. Ya kullanıcı yorumu için script’ti siz kendiniz yazacaksınız ya da hazır yapılmış olanlarından kullanacaksınız. Bu elbette ticari bir süreç de doğuruyor.
Script’i yazılmış kullanıcı yorumu arayüzünü satın alıp sitenize gömdüğünüzde artık onu kolaylıkla kullanabilirsiniz. Dikkat ettiyseniz bu script daha önce kodlanıp, yazılmış. Yani bazı kullanılan script’ler bir çok site ve kişi tarafından kullanılıyor. Sitenizde bulunacak olan bir yorum arayüzü sizin sitenizin trafiğini arttıracak, sitenizi ziyaret eden kişilerle etkileşiminizi arttıracak. Bu tür direkt faydası ve fonksiyonu bulunan script’lerin örnekleri çoğaltılabilir.
Script yazmanın da inovasyonu söz konusudur. Burada kilit nokta programlama dilini bilen kişilerin ileriyi görüp, bilişim sektöründeki insanların ihtiyacını tespit etmekten geçer. Önemli olan gözümüzün önündeki “olmayanı” görebilmektir. Bunun için çok iyi bir mesleki bilgiye ve öngörüye ihtiyacımız vardır.
İnternet ve web sitesi kullanan insanların ihtiyaçlarını önceden tespit edebilen daha doğrusu bunu tespit etmek için çaba sarf eden yüzlerce insan var.
Bakın konuyu biraz daha genellersek, kullandığımız programları, arayüzleri bir düşünün. Ve bunların dinamik süreçlerini inceleyin. Kimileri sürekliliklerini devam ettirse de kimileri, önemini yitiriyor, ya yok oluyor ve yenisi ortaya çıkıyor ya da başkalaşıyor. Bu devinimde olan bilişim dünyasında “yeni” olan her zaman her yerdedir. Onun için yeni yeni scriptler sürekli hayatımıza girmeye devam edecek. Bunu sağlayanlar da programlama dilini bilenlerden geçecek.
Böylesi hızlı, süreklilik arz eden bir sektörde, kalifiyeli ekibimizle ihtiyaçlarınıza yönelik çalışmalarımızla her zaman hizmetinizde olmak bize gurur veriyor. Bilgi çağında bilgiyi paylaşmak sadece sahiplenmekten daha kutsal bir görevdir.
Demircode ® olarak sunduğumuz e-Ticaret ürünümüz ve hizmetlerimiz için tıklayabilirsiniz.
Ayrıca sunduğumuz SEO hizmetlerimiz için tıklayabilirsiniz.
Web tasarım hizmetlerimiz için ise lütfen tıklayın.
API, En basit ifadesiyle siteler arası veri akışının yürütüldüğü ara yüzlerdir. API entegrasyonu ile ortak veri akışına dahil olursunuz. XML, Restfull, Soap gibi farklı entegrasyon ...
Detaylı İnceleGoogle, internet üzerinden bilgi aramalarının yapıldığı, çevrim içi bilgi paylaşımı, reklam teknolojileri ile donatılmış olan ve arama motorlarına yatırım yapan güçlü bir ABD anoni ...
Detaylı İnceleAçık kaynak koduna sahip tasarım araçlarından biri olan Bootstrap ücretsiz CSS framework türüdür. Masaüstü PC, telefon, tablet ve birçok farklı cihaz için frontend kütüphanesidir.
Detaylı İnceleEn çok kullanılan Windows CMD Komutları; cmpmgmt.msc timedate.cpl cleanmgr.exe wupdmgr.exe syskey.exe noteped.exe calc.exe taskmgr.exe clipbrd.exe devmgmt.msc sysedit.ex ...
Detaylı İnceleDNS 256 karakter potansiyeline ulaşabilecek Host adlarını IP’ye çeviren sistemlerdir. ‘’Domain Name System’’in kısaltmasıdır. Türkçe dilindeki karşılığıysa Alan isimlendirme siste ...
Detaylı İnceleMerkezi işlem birimi (CPU), bir bilgisayarın talimatları alan ve yürüten işlem ünitesidir. CPU, sistemin beynidir. Aritmetik veya mantıksal komutları yerine getirir. CPU işlemci ol ...
Detaylı İnceleMySQL ile SQL aynı şey değildir. SQL İngilizce Structured Query Language diye geçer. SQL veritabanı ile etkileşim için gereken bir dildir. Oysa MySQL ise veritabanı yönetim sistemi ...
Detaylı İnceleYeni Google Chrome güvenli değil uyarısıyla internet sitesi güvenliği, güvenlik konusunun merkezine getiriliyor.
Detaylı İnceleYine dünyadaki diğer tüm ülkelere internet sayesinde ulaşıyoruz. Ancak internet üzerinden gelebilecek birçok tehlikeyi de göz ardı etmek mümkün değildir.
Detaylı İnceleWeb'de "ERP" araması yaptığınızda, ortaya çıkan az miktarda ve oldukça farkılılık içeren bilgi, kafa karıştırıcı olabilir.. Her web sitesi, kendine özgü farklı bir ERP tanımına sah ...
Detaylı İnceleÇevrimiçi alışveriş yaparken her zaman bir risk alırsınız, hırsızların ödeme bilgilerinizi çalması ve paranız üzerinden alışveriş yapması (veya sahte olarak ödeme yapması) olasılığ ...
Detaylı İncele