Arama Motoru Optimizasyonu ( SEO )

Seo Optimizasyon’u nedir? Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilmelidir?

Seo Optimizasyon’u nedir? Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bir kafe açacağınızı varsayalım. Bunun için ilk başta ne yaparsınız? Kafenize uygun bir yer bulmak için kolları sıvarsınız. En işlek sokaklarda bir yer edinmeye çalışırsınız. Sizin için hem kafenizin konseptini kaldırabilecek bir sokak veya cadde hem de kalabalık bir yer en cazip yer olur. Peki neden? Çünkü bilinir olmak istersiniz. İnsanlar tarafından görülmek, fark edilmek ve tercih edilmek istersiniz.

İşte en basit şekliyle SEO (search engine optimization) dediğimiz arama motoru optimizasyonu tam da bu işe yarar. Yani sitenizin bilinirliğini sağlar. Fark edilmenizi kolaylaştırır. SEO işlemleri için arama motorlarını doğru yönlendirebilmek gerekir. İşte bu noktada devreye anahtar kelimeler giriyor.

İstediğiniz kadar nitelikli, görselleri kaliteli bir web sitesi yapın, eğer SEO’nuz (arama motoru optimizasyonunuz) doğru anahtar kelimelerle yapılmazsa bu dipsiz kuyu diyebileceğimiz internet dünyasında yok demeksinizdir.

Seo Optimizasyon’unun faydaları nelerdir?

Arama motorlarında arka sayfalarda olmak bulunabilmeyi bir hayli zorlaştırır. Çünkü bildiğiniz gibi insanların çoğu önüne çıkan ilk sayfadaki linklerle yetinmektedir. İşte arama motorlarında ilk sıralarda gözükebilmek için arama motoru optimizasyonunda sistem tarafından algılanabilir olmak şarttır. Doğru anahtar kelimelerin seçimleriyle web sitenizde sunduğunuz ürünlerin, hizmetlerin, satışların kısacası içeriğinizdeki her türlü bilginin daha fazla kullanıcıya hızlı ve kolay bir şekilde ulaşmasını sağlarsınız.

Peki iyi bir SEO çalışması nasıl yapılır?

Bu noktada en önemli unsur organik olmaktır. Yani kullanılan anahtar kelimeler doğru zamanda doğru yerde doğru konuyu içermesi gerekir ki, sitenize bu anahtar kelimeyle gelen birinin ihtiyacı doğrudan karşılanabilsin. Organik olmayan yani yapay yazılımlar, robot yazılımlar ziyaretçilerinizin gözünde direkt prestij kaybetmenize sebep olur. Dahası bu yapaylık tespit edildiğinde sistem sizi daha da gerilere atar.

SEO çalışmasının bir başka ayağı ise Backlink dediğimiz kavramdır. Yine aynı örnek üzerinden gidersek, kafenizi açtığınız sokakta bir başka kafe elinde olmadığı ürünü soran bir müşterisine sizi öneriyorsa işte bu ağ backlink’tir. Yani başka web sitelerinin sizin adresinizi yayınlaması. Yalnız burada dikkat etmeniz gereken konu size referans olan sitenin de sizin kalitenizde olmasıdır.

Web sitenizdeki linklere isim vermek bir başka önemli noktadır. Arama motorlarının web sitenizi algılayabilmesi için linklere de isim verilmesi gerekmektedir. Böylelikle web siteniz artı puan alır.

Sadece yazılı metinlerle değil görsellerle de etkileşimi arttırabilirsiniz. Yalnız burada birçok  site fotoğrafları ve diğer görselleri bir ad vermeden yayınlamaktadır. Bu arama motorlarının kullandığı bir dil değildir. İlgili görseller ve fotoğraflarla da arama motorlarına dahil olabilmek için bazı kodlamalar yapmanız gerekir. Bu, farkındalığınızı çok ciddi anlamda etkiler.

Breadcrumbing

Hansel ve Gretel’in öyküsünü hatırlıyor musunuz? Hani iki kardeş eve dönüş yolunu kolay bulmak için ilerledikçe yola ekmek kırıntısı döküyorlardı… İşte ismini bu masaldan alan breadcrumb (ekmek kırıntısı) sitenizi ziyaret edenlerin sitenizde kendilerini kaybetmeden kolayca gezinmesini sağlar. Kısaca bir çeşit gezinti menüsüdür. Bunu iyi belirleyebilmek için müşteri analizini iyi yapabilmek gerekir. Sitenizi ziyaret edenlerin bir sonraki adımında nereye gitmek isteyebileceğini öngörerek en verimli sonuçları elde edebilirsiniz. Sitenizin kullanışlığı bu breadcrumbing yöntemiyle ciddi boyutlara ulaşır.

Yardımcı SEO Araçları nelerdir? SEO çalışma kontrolü nereden yapılır?

İstediğiniz hedefe ulaşabilmek için SEO araçlarını doğru kullanmanız gerekir. Aşağıda açıkladığımız araçların işlevleri bazı noktalarda farklılık gösterir. En iyi sonuç için bunları yerinde ve zamanında kullanmak son derece önemlidir. Bun ana prensibi arama motorlarında daha önceki kullanıcıların yarattıkları anahtar kelime havuzudur. Bir bakıma arama motorlarının geçmiş arşivinden yararlanılır. Hatta buna iz sürmek bile diyebiliriz. İşte bu doğru yolda iz sürebilmek için gerekli araçlar: 

Google Site Yöneticisi Araçları (Search Console): Bu araç sitenizin Google üzerindeki varlığını kontrol etmenizi sağlamaktadır. Anahtar kelime takibi, site haritalarını ve robots.txt dosyalarını düzenlemeyi buradan yapabilirsiniz.

Google Anahtar Kelime Planlayıcısı: Bu araç insanların Google’da kullandıkları anahtar kelimeleri araştırma konusunda size yardımcı olmaktadır. Bununla birlikte AdWords için belirlenen tıklama başına maliyet gibi rakamları göstermektedir.

Google Trendleri: Kelime öbekleri, yerel durumlar ve ilgili kelimelerle alakalı ortalama araştırmalar yapmak istiyorsanız kullanılabilecek bir araçtır. Çıkışta ve düşüşte olan terimleri size gösterir.

Google PageSpeed Insights: Yüksek sıralamalara sahip olmak için sayfa yüklenme hızı önemli bir yere sahiptir. Bu aracı kullanarak sitenizin performansını ölçebilirsiniz.

Google Yapısal Veri Test Etme Aracı: Rich Snippet adı verilen yapısal veriler arama sonuçlarında karşınıza çıkmaktadır. Bu araç sayesinde Google’ın ve diğer arama motorlarının sayfalara ait verileri nasıl kullandığını anlayabilirsiniz.

WebPageTest: Sitenizin sayfalarının açılış hızını değerlendirmenizi sağlayan bu araç size aynı zamanda gerekli iyileştirmeleri yapabilmeniz için tavsiyelerde bulunmaktadır. Bu araç sayesinde sitenizin sayfa açılış hızlarını iyileştirebilirsiniz.

Demircode ® olarak bazı önemli kriterlerden bahsettik. Bu altını çizdiğimiz konular başarılı bir SEO çalışmasının temel öğeleri olabilir ama hepsi değildir. Sosyal medya yönetimi, itibar yönetimi, yapısal veri kullanımı, yerel SEO dizinlerine kayıt olmak gibi daha birçok unsur vardır. Bizim Demircode ® olarak incelediğimiz toplam 144 aşama vardır.

SEO çalışması aslında kendi kendinizin reklamını yapabilmenizdir. SEO çalışmaları siteniz için kendi ellerinizle inşa ettiğiniz reklam panolarıdır. 

Demircode ® Uygulama Geliştirme Uzmanları olarak tüm gereklilikleri sağlayabilen  SEO deneyimi için efektif kullanıcı arayüzü (UI) tasarımı ile yönetilmesi son derece verimli, kolay ve işlevsel sistemler oluşturuyoruz. Kritik planlama ve doğru analizi ile sizin için karmaşık gözüken bu süreci en basit ve nitelikli hale getiriyoruz. 

SEO çalışmalarıyla alakalı adwords ve adsense makale linklerimiz aşağıdadır.


Google Adsense ve Adwords Nedir? Nasıl Kullanılır?

Google Adsense nedir? Ne Şekilde yapılır? Nasıl Çalışır?

Google Adsense kısaca sitenizin içeriğine uygun olarak google’ın çevrimiçi reklam sunmasına denir. Sunulan reklam ve tıklanma oranlarına bağlı olarak para kazanılabilen bir hizmettir. Bu imkândan yararlanabilmek için gerekli reklam kodlarını web sitenize eklemeniz yeterlidir. Hatta web sitenize reklam verenleri reklam alanlarınızı sizden kiralayabilirler.
Ödeme garantisi veya faturalandırma var mı?

Ödeme garantisi ve faturalandırma işlemleri Google tarafından garanti altına alınıp, Google güvencesiyle yapılmaktadır.

Google Adwords’e gelince… Genelde internet kullanıcıları tarafından Adsense ve Adwords cçokça karıştırılır. Adsense’in muhatabı site sahipleriyken, Google Adwords ise reklamverenler içindir. Adwords Google ara motorunda kurumların, iş sahiplerinin ve firmaların reklam vermesini sağlar.

Her süreçte olduğu gibi Adwords’ü doğru kullanabilmek için bazı teknik bilgileri bilmek gerekir. Reklama ayıracağınız bütçenin hesaplanmasından tutun, ilgili anahtar kelimelerin (keywords) seçimine; yerleşim ve tekliflerden tutun, reklam sıralamalarına kadar birçok parametrenin aynı anda doğru bir şekilde yönetilmesi gerekir.

Uygun bir şekilde seçilmiş olan anahtar kelimeleriniz web reklamlarıyla eşleşirse verilen reklamınızın görüntülenme oranı artar. Bu noktada özgün anahtar kelimelerinin seçimi son derece önemlidir. Anahtar kelimeniz ne kadar size özgüyse reklamınız o kadar öne çıkar.

Ancak bazen size özgü bir anahtar kelime bulmak zor olabilir. Peki, bu noktada süreç nasıl işliyor? İşte bu noktada sitenizin kalite puanı ön plana çıkıyor. Ayrıca Adwords’te yaptığınız yatırım miktarı da sizi diğer rakiplerinizin önüne geçirmede etkin bir rol oynuyor.

Öncelik sıranızı google‘ın hesaplama formülü ile ölçebilirsiniz:

CPC= (Puanlama sıralamasında sizden bir sonraki reklam verenin puanı / Kalite skorunuz) +0,01$ şeklindedir.

Demircode ® Uygulama Geliştirme Uzmanları olarak tüm gereklilikleri sağlayabilen  SEO deneyimi için efektif kullanıcı arayüzü (UI) tasarımı ile yönetilmesi son derece verimli, kolay ve işlevsel sistemler oluşturuyoruz. Kritik planlama ve doğru analizi ile sizin için karmaşık gözüken bu süreci en basit ve nitelikli hale getiriyoruz. 
Adsense ve Adwords çalışmalarıyla alakalı SEO makale linkimiz aşağıdadır.
 

Ürünler

Bu hizmette kullandığımız ürünlerimiz.

BİSAS | Online Uçak Bileti Satış Sistemi
BİSAS | Online Uçak Bileti Satış Sistemi

Online Uçak Bileti Satış Sistemimiz hem IATA hem de non-IATA için kullanabileceğiniz ve alt acente tanımlayabileceğiz seyahat acentesi yazılım sistemidir.

Detaylı İncele
ORES  | Online Otel Rezervasyon Sistemi | Otel Rezervasyon Programı
ORES | Online Otel Rezervasyon Sistemi | Otel Rezervasyon Programı

ORES Ürünümüz, kanal yönetimi entegrasyonları, dış API ve XML entegrasyonu gibi farklı satış kanalları bağlantıları ile B2B ve B2C geniş ölçekli bir rezervasyon motoru sunar.

Detaylı İncele
AKİS | Online Araç Kiralama Sistemi | iframe, XML Entegrasyonu
AKİS | Online Araç Kiralama Sistemi | iframe, XML Entegrasyonu

Sistemimiz iFrame veya XML (Api) Entegrasyonu ile tüm dünyadaki araç kiralayan firmaların (rent a car servis) araçlarını kiralayıp komisyon kazanabileceğiniz bir sistemdir.

Detaylı İncele
TURSAS | Online Tur Satış Sistemi Yazılımı
TURSAS | Online Tur Satış Sistemi Yazılımı

TURSAS | Online Tur Satış Sistemi Yazılımı, tur rezervasyon sistemleri ve tur yazılımları içinde turizm seyahat acentelerine son derece fonksiyonel hizmetler sunuyor.

Detaylı İncele
ATRAS | Online Araç Transfer Sistemi | Araç Transfer Programı
ATRAS | Online Araç Transfer Sistemi | Araç Transfer Programı

ATRAS | Online Araç Transfer Sistemi kullanılırken, müşterileriniz genel olarak araçların ‘alış ve bırakılış’’ noktalarını, alış tarihini, kişi sayısı bilgilerini sisteme girerler. ...

Detaylı İncele
OVİS | Online Vize Sistemi
OVİS | Online Vize Sistemi

Birçok insan vize almak istediğinde bir panik yaşar. Nasıl başvurulur? Neler gerekir? Ne kadar sürer? Ya bir de çıkmazsa! İşte tam bu noktada, OVİS | Online Vize Sistemi.

Detaylı İncele
DARVIS | İçerik Yönetim Sistemi (CMS)
DARVIS | İçerik Yönetim Sistemi (CMS)

Uygun yerlere uygun metinlerin, gerektiğinde ana görsellerin dengeli bir şekilde boyutlandırılabilmesi için CMS adını verdiğimiz İçerik Yönetim Sistemi’nden de faydalanabilirsiniz.

Detaylı İncele
DCOM | E-Ticaret Sitesi | E-Ticaret Sitesi Kurulumu
DCOM | E-Ticaret Sitesi | E-Ticaret Sitesi Kurulumu

En uygun Eticaret paketi fiyatları ile, E-Ticaret sitenize, sınırsız sayıda ürününüzü yükleyin, birden fazla mağazayı bir yönetici panelinden yönetin ve sistem içerisinde tanımlı p ...

Detaylı İncele