Online Ödeme Sistemi Nedir?

Çevrimiçi alışveriş yaparken her zaman bir risk alırsınız, hırsızların ödeme bilgilerinizi çalması ve paranız üzerinden alışveriş yapması (veya sahte olarak ödeme yapması) olasılığı vardır.

Online Ödeme Sistemleri

Çevrimiçi alışveriş yaparken her zaman bir risk alırsınız, hırsızların ödeme bilgilerinizi çalması ve paranız üzerinden alışveriş yapması (veya sahte olarak ödeme yapması) olasılığı vardır. Bu risk yalnızca online alışverişe özgü değildir, online olmayan alışveriş esnasında da olabilir ve gerçekleşebilir. Online alışverişlerde nelere dikkat edelim, hangi ödeme sistemlerinin artıları nerler, eksileri neler, bu konuya açıklık getirmeye çalışacağız.

Kredi Kartı ile Ödeme Sistemi

İyi Yönleri:Bir kredi kartı genellikle çevrimiçi alışveriş yapmak için iyi bir seçimdir. Kredi kartı ile sahtekarlık koruması oldukça güçlüdür ve ücret iadesi oldukça kolaydır (şüpheli etkinliği kartınızı veren kuruluşa bildirmeniz veya aldığınız parayı almadığınızı bilmesini sağlamanız yeterlidir).

Banka hesabınızdan para çıkmaz; kart hesabınızdan çıkar, eğer hızlı ahreket edebilirsniz sorumluluğunuz sınırlandırılabilir ve çoğu durumda hileli ücretler için herhangi bir şey ödemezsiniz.

Kötü Yönleri: Kart numaranız çalınırsa, yeni bir karta (ve kart numarasına) ihtiyacınız olacaktır, otomatik ödemeleriniz bu karta bağlanmış ise, fatura bilgilerini çok sayıda yerde güncellemeniz gerekecek ve yeni kartınızı beklerken bir süre kartınız olmadan yaşamanız gerekebilecektir.

Özel Servisler ile Ödeme Sistemi

İyi YönleriÜçüncü taraf ödeme hizmetleri de çevrimiçi alışveriş için iyi bir seçenektir (PayPal en popüler ödeme yöntemidir, ancak Google Cüzdan gibi diğerleri de mevcuttur). Bu hizmetler fazladan bir güvenlik katmanı sağlayabilir: Kredi kartı numaranızı veya banka hesap bilgilerinizi, alışveriş yaptığınız her web sitesine vermek yerine, tek bir merkezi yerde (örneğin PayPal ile) saklayabilirsiniz. Bildiğiniz pek çok sitede alışveriş yaparsanız, bilgisayar korsanlarının sizin bilginizi bulabileceği yerlerin sayısını azaltabilirsiniz.

Bu hizmetler ayrıca, mallarınızın gelmemesi durumunda veya sizi dolandırdığı takdirde, bir miktar "alıcı koruma" sağlayabilir.

Kötü Yönleri: işler kötüye giderse (bir satıcıyla anlaşmazlığınız varsa), bu hesaplar donabilir. Hesabınız kapanabilir ve hizmeti kullanmanız yasaklanmış olabilir. Kesinlikle bir PayPal hesabı olmadan yaşayabilirsiniz. Diğer ödeme yöntemleriyle  alış veriş yapabileceğiniz daha fazla yer vardır, ancak bazen PayPal gibi sistemler  ödeme yapmanın en kolay yoludur.

Banka Kartları

İyi YönleriBankamatik kartı, doğrudan hesabınızdan para çeken ucuz ödeme kartlarıdır. Bir kredi kartıyla yaptığınız gibi kredi başvurusunda bulunmanız, onay almanız, yıllık ücretler ödemeniz veya borçlanma riskine girmeniz gerekmez. Kanunen zorunlu olmasa da, banka kartları veren kuruluşlar, genellikle kredi kartı korumasına benzer bir şekilde "sıfır yükümlülük" koruması sunmaktadır.

Kötü Yönleri: Bir bankamatik kartı doğrudan banka hesabınıza bağlıdır. Kart numarası sizin izniniz olmadan kullanılıyorsa (veya yalnızca bir yerde bir hata olması durumunda), para banka hesabınızdan çıkar, fatura ve harcamalarınızı boşa çıkmış bir hesapla ödeyemeyebilirsiniz. Evet, dolandırıcılık koruması mevcut, ancak bankanın hesabınıza para iade etmesi 10 gün sürebilir.

Mobil Telefon İle Ödeme Yöntemi

İyi YönleriBanka kartıkredi kartı gibi bilgilerinizi paylaşmamış olursunuz, alış verişiniz çok hızlı olur, yalnızca telefon nosu ve sms bilgisi girmeniz yeterli olacaktır,özel bir cüzdan hesabı açıp (paypal vs..) komisyon ödemesi yapmazsınız, kullanmakta olduğunuz telefon hizmet sağlayıcınızın hizmet faturasına bedel yansıtılır, işlem yaparken telefonunuza gelen şifre ile işlem yapacağınız için güvenlidir (tabiki telefonunuzu kayıp etmediyseniz), 100-200 TL gibi bir miktarın üzerinde alış verişe kapalı olduğundan dolayı, dolandırılma gerçekleşse bile rakamlar yüksek olmayacaktır.

Kötü Yönleri: Kötü yönü çok azdır, tek kötü yönü telefonunuz başkasının eline geçmemelidir.

İlgili Bloglar

API Entegrasyonu Nedir?
API Entegrasyonu Nedir?

API, En basit ifadesiyle siteler arası veri akışının yürütüldüğü ara yüzlerdir. API entegrasyonu ile ortak veri akışına dahil olursunuz. XML, Restfull, Soap gibi farklı entegrasyon ...

Detaylı İncele
Google Nedir? Google Ne İş Yapar?
Google Nedir? Google Ne İş Yapar?

Google, internet üzerinden bilgi aramalarının yapıldığı, çevrim içi bilgi paylaşımı, reklam teknolojileri ile donatılmış olan ve arama motorlarına yatırım yapan güçlü bir ABD anoni ...

Detaylı İncele
Bootstrap Nedir?
Bootstrap Nedir?

Açık kaynak koduna sahip tasarım araçlarından biri olan Bootstrap ücretsiz CSS framework türüdür. Masaüstü PC, telefon, tablet ve birçok farklı cihaz için frontend kütüphanesidir.

Detaylı İncele
En Çok Kullanılan Windows, Linux ve MacOS CMD  Komutları
En Çok Kullanılan Windows, Linux ve MacOS CMD Komutları

En çok kullanılan Windows CMD Komutları; cmpmgmt.msc timedate.cpl cleanmgr.exe wupdmgr.exe syskey.exe noteped.exe calc.exe taskmgr.exe clipbrd.exe devmgmt.msc sysedit.ex ...

Detaylı İncele
DNS Nedir? Ne İşe Yarar?
DNS Nedir? Ne İşe Yarar?

DNS 256 karakter potansiyeline ulaşabilecek Host adlarını IP’ye çeviren sistemlerdir. ‘’Domain Name System’’in kısaltmasıdır. Türkçe dilindeki karşılığıysa Alan isimlendirme siste ...

Detaylı İncele
CPU Nedir? GPU Nedir? ne işe yarar?
CPU Nedir? GPU Nedir? ne işe yarar?

Merkezi işlem birimi (CPU), bir bilgisayarın talimatları alan ve yürüten işlem ünitesidir. CPU, sistemin beynidir. Aritmetik veya mantıksal komutları yerine getirir. CPU işlemci ol ...

Detaylı İncele
Javascript Nedir? En Popüler Programlama Dilleri Nelerdir?
Javascript Nedir? En Popüler Programlama Dilleri Nelerdir?

Yapılan bir araştırmaya göre en popüler programlama dili Javascript. Sırasıyla; HTML, CSS, SQL, Java, Bash/Shell, Python, C#, PHP, C++, C, TypeScript, Ruby, Swift, Assembly,Go, Obj ...

Detaylı İncele
MySQL Nedir?
MySQL Nedir?

MySQL ile SQL aynı şey değildir. SQL İngilizce Structured Query Language diye geçer. SQL veritabanı ile etkileşim için gereken bir dildir. Oysa MySQL ise veritabanı yönetim sistemi ...

Detaylı İncele
Google Chrome Güvenli Değil Uyarısı
Google Chrome Güvenli Değil Uyarısı

Yeni Google Chrome güvenli değil uyarısıyla internet sitesi güvenliği, güvenlik konusunun merkezine getiriliyor.

Detaylı İncele
İnternetin Yararları ve Zararları Nelerdir?
İnternetin Yararları ve Zararları Nelerdir?

Yine dünyadaki diğer tüm ülkelere internet sayesinde ulaşıyoruz. Ancak internet üzerinden gelebilecek birçok tehlikeyi de göz ardı etmek mümkün değildir.

Detaylı İncele
ERP | Kurumsal Kaynak Planlama Nedir?
ERP | Kurumsal Kaynak Planlama Nedir?

Web'de "ERP" araması yaptığınızda, ortaya çıkan az miktarda ve oldukça farkılılık içeren bilgi, kafa karıştırıcı olabilir.. Her web sitesi, kendine özgü farklı bir ERP tanımına sah ...

Detaylı İncele