API Entegrasyonu Nedir?
API, En basit ifadesiyle siteler arası veri akışının yürütüldüğü ara yüzlerdir. API entegrasyonu ile ortak veri akışına dahil olursunuz. XML, Restfull, Soap gibi farklı entegrasyon ...
Detaylı İnceleEn çok kullanılan Windows CMD Komutları; cmpmgmt.msc timedate.cpl cleanmgr.exe wupdmgr.exe syskey.exe noteped.exe calc.exe taskmgr.exe clipbrd.exe devmgmt.msc sysedit.exe sndrec32.exe write.exe
Genellikle ara yüzlerde yapılan görsel geliştirme çalışmaları sonucunda, günümüzde yenilenmiş olan işlemcilere ve belleklere oldukça fazla yüklenilmektedir. Bu nedenle oldukça kolay çalışmalarda bile planlanan uygulama sürekli uzayıp aksıyor. Bu tarz problemlerden uzaklaşmak adına CMD komutları kullanmak oldukça iyi bir alternatiftir.
Ipconfig- Sistemler hakkında bilgi sahibi olan birçok kişi tarafından en çok kullanılan komutlardan biri olan ‘’Ipconfig’’ komutu ile internet erişiminizdeki problemler hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Komut çalıştırıldıktan hemen sonra ekranınıza yansıyacak olan liste sayesinde yönlendiricinizin bağlı olduğu IP adresi sayesinde kullandığınız PC’nin bilgilerine erişim sağlayabilirsiniz. Bilgisayarınızın DNS ön belleğini temizlemek için ‘’IPconfig/flushdns’’ komutunu kullanarak istediğiniz ayarları tekrar kurabilirsiniz.
Ping- İnternet bağlantınızda oluşan ve internetinizin yavaşlaması durumda yine ‘’Ping’’ komutunu çalıştırabilirsiniz. Bu durum için komut ekranına ‘’Ping Google.com’’ yazmanız yeterlidir. Bu komut hem Linux hem de MacOS sistemlerinde çalıştırılabilir.
Nslookuo- Bu komut sayesinde herhangi bir web sitesine ait IP adresini öğrenebilirsiniz. Ping komutu ile aynı mantıkla ‘Nslookup web sitesi adı’’ yazmanız yeterlidir.
Chdsk- Sürücüler ile alakalı olan hataların kontrolü için bu komutu kullanmanız gerekiyor. Bu komut sayesinde hard disk hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
SFC- Sistem dosyalarının denetlenmesi için kullanılan komuttur. Ayrıca Windows dosyalarında detaylı arama için tercih edilir. ‘’SFC/scannow’’ komutu ile dosyalardaki hataları tespit edip giderebilirsiniz.
Cipher- Kiralık olan sunucularınızdaki servislere ait dosyaların şifreleme işlemlerini görüntülemek için kullanılan komutlardır. Bunun dışında bazı çalışmalar yapılarak dosya klasörlerine ait şifreler korunabilmektedir. Ayrıca şifreleme işlemlerinde değişim ve güncelleme çalışmalarını yine bu komut sayesinde yapabilirsiniz.
Netstat- Bu komut sayesinde PC’nizde bulunan bütün bağlantıların bilgilerini detaylı bir biçimde listeleyebilirsiniz. TCP dâhil bilgisayarınızın hangi portlar ile ilişkili olduğu Ethernet ayarları ve istatistikleri IPRouting tablosunu görebilirsiniz. ‘’Netstat’’ komutunu Linux ve MacOS terminallerinde rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Uname- Sisteminizin sürüm numarası ve çekirdek ismi, host adı ve işlemci tipleri hakkında bilgi edinmek için bu komutu çalıştırabilirsiniz.
Assoc- Dosyalarınız hangi programlar ile bağlantılı olduğunu öğrenmek için ‘’Assoc’’ komutunu girmeniz yeterlidir.
Driverquery- Sisteminizde yer alan sorunlu olan ve yanlış şekilde ayarlanmış olan sürücülerin belirlenmesi için bu komutu çalıştırın. Ayrıca ‘’-v’’ eki sayesinde sürücülerinizin yüklendiği klasörlere dair birçok bilgiye bu komutla ulaşabilirsiniz.
-Shutdown – Bilgisayarınızın kapatma ve gelişmiş başlangıç ayarları ile birlikte açılması ve yeniden başlatma çalışmaları için farklı parametreler ekleyerek, bu komuttan diğer işletim sistemlerinde de yararlanmak mümkündür.
En çok kullanılan Windows CMD Komutları
Gibi birçok komut bulunmaktadır. Yukarıda belirttiğimiz komutlar en çok kullanılan CMD komutlarından bazılarıdır.
En çok kullanılan MacOS Terminal Komutları
Birçok MacOS terminal komutu bulunmaktadır. Sizlere en çok kullanılan CMD komutlarından bazılarını sıralayacağız.
Bu komutlardan bazılarını şu şekilde listeleyebiliriz;
Yukarıda bahsettiğimiz CMD kodları MacOS sistemlerinde en çok kullanılan komutlardan bazılarıdır.
CMD Nedir?
CMD komutları satırı olarak tanımlanan ve genellikle Windows işletim sistemlerinin kurulu olduğu cihazlarda verilen MS-DOS kökenli komut üretme konsoludur. CMD alanına girerek komut yardımı alma ve birçok sayıda bilgi erişimine sahip olabilirsiniz. Ayrıca küçük çapta komut ve komutların kısaltılmış karşılıkları hakkında bilgi edinebilirsiniz. CMD penceresini açmak için iki seçenek bulunur. Bu seçeneklerden biri Windows arama bölümüne çalıştır yazıp, CMD yazarak bu ekrana ulaşabilirsiniz.
Diğer seçenek ise Windows ve R tuşuna eş zamanlı basarak karşınıza çıkan ilk pencereye CMD yazmanız CMD komut işlemlerine ulaşmanız için yeterlidir. Sizlere sunduğumuz iki seçenekten herhangi biriyle komut satır penceresine erişim sağlayabilirsiniz.
CMD Komutu Nasıl Girilir?
Bilgisayarınızda yer alan işletim sistemlerine göre farklılık gösteren bir çalıştırma seçeneği bulunur. CMD komutları farklı işletim sistemlerinde farklı şekillerde çalıştırılır.
Windows CMD Komutu Çalıştırma
CMD Komut istemcisini çalıştırmak için Windows içerisinde farklı seçenekler mevcuttur. Seçeneklerden biri, Windows arama butonuna tıklayarak CMD yazmak yeterlidir. Bir diğer seçenek ise özellikle Windows 10 sistemlerinde, sistem klasörü içerisinde yer alan liste sayesinde CMD Komut satırını kullanabilirsiniz. Bunun dışında Windows 7 sisteminin kurulu olduğu cihazlarda komut istemcisi donatılar klasörünün altındadır.
Linux CMD Komutu Çalıştırma
Linux işletim sistemlerinde komut satıları, yerlerini terminal ekrana bırakıyor. Ayrıca bu işletim sisteminde CTRL+ALT+F1 tuşlarına eş zamanlı basarak komutları çalıştıracak ekrana rahat bir şekilde erişebilirsiniz.
MacOS CMD Komutu Çalıştırma
MacOS yüklü olan bilgisayarlarda CMD komutlarını çalıştırmak için 3 farklı alternatif bulunur. Terminal ekranına hızlı erişim sağlamak için Spotlight ile arama yaparak terminal ekranına erişebilirsiniz. Bunun dışında uygulama klasörleri sayesinde sistem uygulamaları içerisinde yer alan terminali çalıştırabilirsiniz. Bunlar dışında Dock seçeneğinin bir alt kısmında yer alan Finder menü çubuğunda yer alan yardımcı uygulamalar sayesinde terminal ekranına ulaşılabilir.
CMD Komutlarının İşlevi Nedir?
CMD komutları, genellikle kısa yol işlemleri olarak bilinir. Komut istemcisine yazılan komutlar sayesinde işletim sisteminin içerisindeki tüm verilere kolay bir şekilde erişilebilir.
CMD Komutları Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Kullandığınız ağlar ve sistemlerinizde hiç beklemediğiniz problemler ile uğraşmamak için CMD komut satılarını kullanırken bazı hususları göz önünde bulundurup, CMD komutları kullanırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Bütün komutların olduğu listeyi görüntüleyebilmek için help yazarak önünüze çıkan bütün komutları öğrenerek hata durumunuzu minimum seviyeye indirebilirsiniz.
Farkında olmadan girmiş olduğunuz herhangi bir hata kodu donanımlarınızın PC’den silinmesine sebep olabilir. Yapılan hatalı kodlamalar bununla sınırlı değil ve sistem dosyalarına tehdit oluşturabilir. MacOS işletim sistemlerinde yazdığınız komutlar ile alakalı detaylı bilgilere ulaşmak için ‘’man komut adı’’ yazıp istediğiniz sonuca rahatlıkla erişebilirsiniz.
Ayrıca Windows işletim sistemlerinde ‘’ komut adı/?’’ işlemini uygulayarak giriş sağladığınız takdirde, bilgi almak istediğiniz komut hakkında, istediğiniz detaylara ulaşabilirsiniz.
Linux işletim sistemlerine sahip olan PC’lerde ise ‘’komut_ismi-help’’ yazıp istediğiniz sonuçlara ulaşabilirsiniz.
Bu işlemleri gerçekleştirirken dosya ve klasör silme gibi hataları önleyebilir ve sistem dosyalarınızı koruma altına alabilirsiniz. Ayrıca sisteminizde daha önce kullanılmış olan kodların hangileri olduğunu öğrenebilmek için aşağı ve yukarı ok tuşlarını kullanın.
API, En basit ifadesiyle siteler arası veri akışının yürütüldüğü ara yüzlerdir. API entegrasyonu ile ortak veri akışına dahil olursunuz. XML, Restfull, Soap gibi farklı entegrasyon ...
Detaylı İnceleGoogle, internet üzerinden bilgi aramalarının yapıldığı, çevrim içi bilgi paylaşımı, reklam teknolojileri ile donatılmış olan ve arama motorlarına yatırım yapan güçlü bir ABD anoni ...
Detaylı İnceleAçık kaynak koduna sahip tasarım araçlarından biri olan Bootstrap ücretsiz CSS framework türüdür. Masaüstü PC, telefon, tablet ve birçok farklı cihaz için frontend kütüphanesidir.
Detaylı İnceleDNS 256 karakter potansiyeline ulaşabilecek Host adlarını IP’ye çeviren sistemlerdir. ‘’Domain Name System’’in kısaltmasıdır. Türkçe dilindeki karşılığıysa Alan isimlendirme siste ...
Detaylı İnceleMerkezi işlem birimi (CPU), bir bilgisayarın talimatları alan ve yürüten işlem ünitesidir. CPU, sistemin beynidir. Aritmetik veya mantıksal komutları yerine getirir. CPU işlemci ol ...
Detaylı İnceleYapılan bir araştırmaya göre en popüler programlama dili Javascript. Sırasıyla; HTML, CSS, SQL, Java, Bash/Shell, Python, C#, PHP, C++, C, TypeScript, Ruby, Swift, Assembly,Go, Obj ...
Detaylı İnceleMySQL ile SQL aynı şey değildir. SQL İngilizce Structured Query Language diye geçer. SQL veritabanı ile etkileşim için gereken bir dildir. Oysa MySQL ise veritabanı yönetim sistemi ...
Detaylı İnceleYeni Google Chrome güvenli değil uyarısıyla internet sitesi güvenliği, güvenlik konusunun merkezine getiriliyor.
Detaylı İnceleYine dünyadaki diğer tüm ülkelere internet sayesinde ulaşıyoruz. Ancak internet üzerinden gelebilecek birçok tehlikeyi de göz ardı etmek mümkün değildir.
Detaylı İnceleWeb'de "ERP" araması yaptığınızda, ortaya çıkan az miktarda ve oldukça farkılılık içeren bilgi, kafa karıştırıcı olabilir.. Her web sitesi, kendine özgü farklı bir ERP tanımına sah ...
Detaylı İnceleÇevrimiçi alışveriş yaparken her zaman bir risk alırsınız, hırsızların ödeme bilgilerinizi çalması ve paranız üzerinden alışveriş yapması (veya sahte olarak ödeme yapması) olasılığ ...
Detaylı İncele