Google Nedir? Google Ne İş Yapar?
Google, internet üzerinden bilgi aramalarının yapıldığı, çevrim içi bilgi paylaşımı, reklam teknolojileri ile donatılmış olan ve arama motorlarına yatırım yapan güçlü bir ABD anoni ...
Detaylı İnceleAPI, En basit ifadesiyle siteler arası veri akışının yürütüldüğü ara yüzlerdir. API entegrasyonu ile ortak veri akışına dahil olursunuz. XML, Restfull, Soap gibi farklı entegrasyon çözümleri vardır.
API Nedir?
Application Programming Interface yani Uygulama Programlama Arayüzü kısaca API olarak adlandırılıyor.
API, en basit ifadesiyle siteler arası veri akışının yürütüldüğü ara yüzlerdir. API entegrasyonu ile ortak veri akışına dahil olursunuz. XML, Restfull, Soap gibi farklı entegrasyon çözümleri vardır.
Yani bir web sitesi farzedin kurmuş olduğu iş için farklı sitelerden veriler toplamak zorunda (bu kendi farklı sistemlerinizden biri de olabilir). Bu veri analizinden sonra edinilen dataları derleyip müşterisinin istemiş olduğu şekilde önüne sunmak zorunda.
İyi ama bu veriler özellikle ticari amaç içeren işlerde sürekli değişkenlik göstermekte. Yani statik bir veri alış verişi söz konusu değil tam tersine web siteleri arasında dinamik sürekli güncellenen bir veri akışı olmak zorunda.
İşte bu akışı kendi iş sürecinize uygun bir düzende sizin web sitenizde müşterilerinize sunan yapıya API diyoruz. Bu yapıyla yani API ile entegrasyona ihtiyacımız var.
Söz gelimi e ticaret yapmak istiyorsunuz. Siteniz de et alışverişi üzerine olsun. SEO çalışmanız yerinde, Google gibi arama motorlarında üst sıradasınız, yani öne çıkmak için bir sorununuz yok. Sitenize insanlar geldi. Tek amaçları var. Uygun yerden ve fiyatla et satın almak istiyorlar. Siz API Entegrasyonu kullanarak müşterilerinize en uygun fiyatta ve onların en yakın lokasyonundaki kasabın bilgilerini önüne çıkartmak istiyorsunuz. İşte bu verileri diğer platformlardan, sitelerden toplayan programınızın adı API’dir.
API aslında bir nevi sınırlandırılmış veya filtrelenmiş bir arka plan arama motorudur. Bu sayede veri analizi ve hatta madenciliği yapmış olursunuz. Neticede de müşterilerinize bir hizmet sunmuş ve bu hizmetden kolayca para kazanmaya başlamış olursunuz.
İnternet ortamında ticaret yapmak isteyenler için sadece web tasarımı değil, sadece SEO değil, sadece sosyal medya yönetimi değil, sadece tasarım değil, aynı zamanda API Entegrasyonları yapmak da gerekir.
API tabiri caizse evinizde eşyalarınızı kaybettiğinizde yerini anında bilen annenize benzer.
Aslında API’yi bir de bir benzetmeyle anlatmak yerinde olur. Diyelim ki bir cafe’ye gittiniz. Burada bir kahve içmek istiyorunuz. Take away bir cafe ise kasanın orada sıraya girersiniz. Baristanın arkasındaki tabloda kahve türlerini görürsünüz. İşte bu sizin API’nizdir.
Yani size sunulan hizmetlerin çapı, limiti. API’ye bakarsınız. Burada izlemeniz gereken bir yol vardır. Tablodan bir kahve, diyelimki, latte seçtiniz. Barista bu seçiminiz API kurallarının içinde olduğu gibi sistemi ve süreci sorunsuzca yürütecek ve size istediğiniz kahvenizi sunacaktır. Sipariş verme, siparişi kabul etme, servisi sağlama süreçleri API’nin içinde daha önceden tanımlanmış veri akışına denk geldiği için sorun olmaz. Ama diyelim ki, baristanın arkasındaki tabloda olmayan bir sipariş verdiniz. O zaman sistem burada tıkanacak hizmeti alamayacaksınız. Çünkü barista o siparişi hazırlayamayacağını söyleyecek. Yani siz API’de olmayan bir teklif vermiş olacaksınız. Sistem de bunu reddedecek.
Başka bir deyişle veri türleri API’de tanımlı olduğu sürece sistem çalışacak. İşte veri türlerinin tanımlanması API’nin öncülüğünde yapılır.
API hayatımızı son derece kolaylaştırır. Diyelim ki, araba kiralamak hayatınızın bir parçası. Büyük ihtimalle araba kiralama uygulamasını indirmişsinizdir. Uygulama size nerelerde uygun araba var nerelerde yok bunu gösterir. Bunu yaparken de API kullanır.
Farkında olmasak da API bizim hayatımızı son derece kolaylaştırır. Önümüzde duran ekranlarda işler ne kadar kolay yapılıyormuş gibi gözükse de bu hizmetlerin API gibi bir sürü emektarları vardır.
Google, internet üzerinden bilgi aramalarının yapıldığı, çevrim içi bilgi paylaşımı, reklam teknolojileri ile donatılmış olan ve arama motorlarına yatırım yapan güçlü bir ABD anoni ...
Detaylı İnceleAçık kaynak koduna sahip tasarım araçlarından biri olan Bootstrap ücretsiz CSS framework türüdür. Masaüstü PC, telefon, tablet ve birçok farklı cihaz için frontend kütüphanesidir.
Detaylı İnceleEn çok kullanılan Windows CMD Komutları; cmpmgmt.msc timedate.cpl cleanmgr.exe wupdmgr.exe syskey.exe noteped.exe calc.exe taskmgr.exe clipbrd.exe devmgmt.msc sysedit.ex ...
Detaylı İnceleDNS 256 karakter potansiyeline ulaşabilecek Host adlarını IP’ye çeviren sistemlerdir. ‘’Domain Name System’’in kısaltmasıdır. Türkçe dilindeki karşılığıysa Alan isimlendirme siste ...
Detaylı İnceleMerkezi işlem birimi (CPU), bir bilgisayarın talimatları alan ve yürüten işlem ünitesidir. CPU, sistemin beynidir. Aritmetik veya mantıksal komutları yerine getirir. CPU işlemci ol ...
Detaylı İnceleYapılan bir araştırmaya göre en popüler programlama dili Javascript. Sırasıyla; HTML, CSS, SQL, Java, Bash/Shell, Python, C#, PHP, C++, C, TypeScript, Ruby, Swift, Assembly,Go, Obj ...
Detaylı İnceleMySQL ile SQL aynı şey değildir. SQL İngilizce Structured Query Language diye geçer. SQL veritabanı ile etkileşim için gereken bir dildir. Oysa MySQL ise veritabanı yönetim sistemi ...
Detaylı İnceleYeni Google Chrome güvenli değil uyarısıyla internet sitesi güvenliği, güvenlik konusunun merkezine getiriliyor.
Detaylı İnceleYine dünyadaki diğer tüm ülkelere internet sayesinde ulaşıyoruz. Ancak internet üzerinden gelebilecek birçok tehlikeyi de göz ardı etmek mümkün değildir.
Detaylı İnceleWeb'de "ERP" araması yaptığınızda, ortaya çıkan az miktarda ve oldukça farkılılık içeren bilgi, kafa karıştırıcı olabilir.. Her web sitesi, kendine özgü farklı bir ERP tanımına sah ...
Detaylı İnceleÇevrimiçi alışveriş yaparken her zaman bir risk alırsınız, hırsızların ödeme bilgilerinizi çalması ve paranız üzerinden alışveriş yapması (veya sahte olarak ödeme yapması) olasılığ ...
Detaylı İncele