API Entegrasyonu Nedir?
API, En basit ifadesiyle siteler arası veri akışının yürütüldüğü ara yüzlerdir. API entegrasyonu ile ortak veri akışına dahil olursunuz. XML, Restfull, Soap gibi farklı entegrasyon ...
Detaylı İnceleMySQL ile SQL aynı şey değildir. SQL İngilizce Structured Query Language diye geçer. SQL veritabanı ile etkileşim için gereken bir dildir. Oysa MySQL ise veritabanı yönetim sistemidir.
MySQL kısaca veri tabanı yönetim sistemidir. Finlandiyali Ulf Michael Widenius’u tanır mısınız? Kendisi bilgisayar bilimcisidir. SQL’in önekindeki “My” kızının adından gelir. Monty diye bilinen Widenius’un üç tane kızı vardır: My, Max, and Maria.
Böyle bir teknolojik yeniliğe katkısından sonra kızının adını vererek kızını ölümsüzleştirmesi çok güzel bir davranış. Ama elbette konumuz Monty’nin hayatı değil. Onun IT’ye bilişim dünyasına, veritabanına yaptığı katkılardan bahsedeceğiz.
MySQL ile SQL aynı şey değildir. SQL İngilizce Structured Query Language diye geçer. SQL veritabanı ile etkileşim için gereken bir dildir. Oysa MySQL ise veritabanı yönetim sistemidir.
MySQL’i bir metaforla anlatmaya çalışalım. Elimizdeki verilerin saklanıp yönetildiği veritabanlarını nasıl örneklendirebiliriz? Şöyle: elinizdeki kitaplarınız verileriniz olsun. Bu kitapların bir düzeni olabilmesi için bir kütüphaneye ve bu kütüphanede bir düzene ihtiyacınız var. Kitapları belli bir sisteme bağlı kalarak yerleştirmeniz hem işinizi kolaylaştıracak hem de maksimum verimlilik kazanacaksınız.
Hatta bu sistemi işlevsel kılmak için birçok kütüphane Dewey 10’lu sınıflandırma dediğimiz bir sistemi kullanır. Belki de MySQL’in en çok ilgi çekmesinin sebebi diğer veri tabanı yazılımlarından daha kolay kullanıldığıdır.
Birçok alanda kullanılabilir ama genellikle web sunucuları için ideal olan bir veri tabanıdır.
Bir yazılım kullanacağınız zaman bazı kriterleri ve özellikleri hesaba katmak zorundasınızdır. Diğerlerinden daha avantajlı olan yazılımlar tercih edilirken nelere dikkat edilir gelin kısaca bir göz gezdirelim:
Her ne kadar ilk etapta değerlendirmeyeceğiniz bir kıstas olsa da, MySQL’in kullanımı ücretsizdir. Bu birçok sistemin önüne geçmesini sağlar.
Yeni eski fark etmez, birçok yazılımla uyum içinde çalışır. Sizi yarı yolda bırakmaması da MySQL’in elini güçlendirir.
Fazla yer kaplamaz. Bu da size kapasiteniz açısından destek olmasını sağlar. Kullanıcı dostu bir sistemdir. Kolay kullanılır.
Doğru tanımlamalar yapıldığında sadece yetkili kişilerin sisteme girmesine izin vererek veri güvenliğini sağlar.
Web programlarından asp, php gibi birçoğunda kullanılabilir.
En basitinden bir web sitesinin içeriğini yönetebilmek için veritabanını kullanmak, yönetmek gerekir. Ilgili sorgulatmalarla uygun olan işlevsellikleri çıkartabilmek gerek. Kısaca web programlama avucunuzun içinde olmalı.
MwSQL bu anlamda İşleri çok kolaylaştırıyor. Hani işin ABC’si derler ya, MySQL için işin ABC’si desek yanılmayız.
Günümüzde MySQL yönetimi ve yazılımı için birçok kurs açılıyor. İnsanlar bu tür veri tabanı yönetimini, yazılımları öğrenmek için gayret gösteriyorlar.
Tüm bu teknik altyapı unsurları aslında yaşadığımız dünyada teknolojinin sürekli geliştiği ve aynı zamanda doyurulması gereken bir kavram olduğunu gösteriyor.
Bilgisayar adını hiç düşündünüz mü?
Bilgi ve sayar’dan oluşuyor. Bir tarafında bilgi var bir tarafında bunun matematiksel işlevi olan sayma eylemi. Belki bilgisayar ilk ortaya çıktığında bu kelime bilgisayarın niteliğini sırtlayabiliyordu ama şimdi pek öyle değil gibi.
Elimizin altındaki makine sadece bilgi saymıyor aynı zamanda bunu düzenliyor, yeniliyor, oluşturuyor, yaratıyor. Farkında değiliz ama elimizin altında bir bilgi fabrikası var. Bu gizemli sanal gücünü arkasında gizli olan yazılımlarla, veri tabanlarıyla, sistemlerle, kodlamalarla sağlıyor.
MySQL bunlardan sadece bir tanesi. Uzayda bir galaksi diyebiliriz. IT ile yakından ilgiliyseniz, bu sektörün kullandığı terminolojinin büyüklüğünü bilirsiniz. İşin daha da ilginç yanı, her yeni gelişmede yeni yeni terminolojiler ortaya çıkıyor. Tabi bu kavramlar sadece isimleriyle ortaya çıkmıyorlar. Her birinin ayrı ayrı işlevi oluyor. Tüm gerekli programlar, yazılımlar, veri tabanları aslında büyük bir sinerji oluşturuyor.
Buna bilişimin sinerjisi diyebiliriz. Etkilediği alan da çok geniştir. Elimizdeki telefonda oynadığımız oyundan tutun, büyük bir şirketin server’ındaki verilere kadar her şeyi etkiler.
Ama burada siz bu sistemlerin, yazılımların, programlamaların nasıl sinerji yarattığını anlatayım.
Bunun için bir sandalye metaforu kullanacağım. Sandalyenin dört ayağının her biri ağırlığın %25’ini sırtlar. Ama bu ayaklardan biri kırılsa sandalye çöker. Dolayısıyla her bir ayak hem % 25’lik bir yük hem de sandalyenin hepsini taşır. Burada sandalyeyi bilişim teknolojisindeki tüm unsurlar olarak düşünerek ve ayakları da farklı farklı yazılım, program, işletimci, donanım, veri tabanı gibi düşünürsek aslında her birinin bütün sistemi sırtladığını görürüz.
Widenius’un kızı My’ın ismini alan MySQL gibi daha kimbilir ne tür yönetim sistemleri geliştirilecek yakın tarihte. Diyeceğim o ki, eğer siz de bir yönetim sistemi geliştirmeyi düşünüyorsanız kızınızın adını ona göre koyun. Biraz da biz övünelim.
API, En basit ifadesiyle siteler arası veri akışının yürütüldüğü ara yüzlerdir. API entegrasyonu ile ortak veri akışına dahil olursunuz. XML, Restfull, Soap gibi farklı entegrasyon ...
Detaylı İnceleGoogle, internet üzerinden bilgi aramalarının yapıldığı, çevrim içi bilgi paylaşımı, reklam teknolojileri ile donatılmış olan ve arama motorlarına yatırım yapan güçlü bir ABD anoni ...
Detaylı İnceleAçık kaynak koduna sahip tasarım araçlarından biri olan Bootstrap ücretsiz CSS framework türüdür. Masaüstü PC, telefon, tablet ve birçok farklı cihaz için frontend kütüphanesidir.
Detaylı İnceleEn çok kullanılan Windows CMD Komutları; cmpmgmt.msc timedate.cpl cleanmgr.exe wupdmgr.exe syskey.exe noteped.exe calc.exe taskmgr.exe clipbrd.exe devmgmt.msc sysedit.ex ...
Detaylı İnceleDNS 256 karakter potansiyeline ulaşabilecek Host adlarını IP’ye çeviren sistemlerdir. ‘’Domain Name System’’in kısaltmasıdır. Türkçe dilindeki karşılığıysa Alan isimlendirme siste ...
Detaylı İnceleMerkezi işlem birimi (CPU), bir bilgisayarın talimatları alan ve yürüten işlem ünitesidir. CPU, sistemin beynidir. Aritmetik veya mantıksal komutları yerine getirir. CPU işlemci ol ...
Detaylı İnceleYapılan bir araştırmaya göre en popüler programlama dili Javascript. Sırasıyla; HTML, CSS, SQL, Java, Bash/Shell, Python, C#, PHP, C++, C, TypeScript, Ruby, Swift, Assembly,Go, Obj ...
Detaylı İnceleYeni Google Chrome güvenli değil uyarısıyla internet sitesi güvenliği, güvenlik konusunun merkezine getiriliyor.
Detaylı İnceleYine dünyadaki diğer tüm ülkelere internet sayesinde ulaşıyoruz. Ancak internet üzerinden gelebilecek birçok tehlikeyi de göz ardı etmek mümkün değildir.
Detaylı İnceleWeb'de "ERP" araması yaptığınızda, ortaya çıkan az miktarda ve oldukça farkılılık içeren bilgi, kafa karıştırıcı olabilir.. Her web sitesi, kendine özgü farklı bir ERP tanımına sah ...
Detaylı İnceleÇevrimiçi alışveriş yaparken her zaman bir risk alırsınız, hırsızların ödeme bilgilerinizi çalması ve paranız üzerinden alışveriş yapması (veya sahte olarak ödeme yapması) olasılığ ...
Detaylı İncele