Google Nedir? Google Ne İş Yapar?

Google, internet üzerinden bilgi aramalarının yapıldığı, çevrim içi bilgi paylaşımı, reklam teknolojileri ile donatılmış olan ve arama motorlarına yatırım yapan güçlü bir ABD anonim şirketidir.

Google hakkında bilinmesi gereken her konuyu, Google nedir? Ayrıca Google Ne İş Yapar? Tarzındaki sorulara yanıtları bu yazımızda bulabileceksiniz. Yazımızın ilerleyen bölümlerinde Google tarihi ve dünya üzerindeki etkileri konusunda birçok bilgiye ulaşabileceksiniz.

Google, internet üzerinden bilgi aramalarının yapıldığı, çevrim içi bilgi paylaşımı, reklam teknolojileri ile donatılmış olan ve arama motorlarına yatırım yapan güçlü bir ABD anonim şirketidir. İnternet üzerinden ürün ve hizmet geliştirme yapıp bu ürün ve hizmetleri aynı zamanda kendi çatısı altında insanlara sunan Google kazancının büyük bir bölümünü Google Adwords programının üzerinden gelen reklam kazançları ile elde eder. Google şirketi Sergey Brin ve Larry Page tarafından Stanford Üniversitesinde doktora öğrencileri oldukları dönemde kuruldu. Bu ikili sürekli olarak ‘’Google Guys’’ olarak anılıyordu.

Google ilk kez 1998 yılının Eylül ayında özel bir firma olarak faaliyete geçti ve sonrasında 2004 yılının Ağustos ayında halka arz edilen bir şirket olarak çalışmalarına başladı. Halka arz edilmesinden sonra Sergey Brin, Larry Page ve Eric Schmidt, yirmi yıllık süreç boyunca 2024 yılına kadar birlikte çalışma anlaşması imzaladılar. Kurulduğu günden beridir, Vizyonları dünya üzerindeki en yüksek bilgi akışını sağlamaktı. Bunu başardılar tabi ki! Şirketin resmi kayıtlara geçirmedikleri ama sık sık kullandıkları slogan ise ‘’ Don’t be evil’’ idi. Bu slogan Google mühendislerinden ‘’Amit Patel’’ tarafından söylenen ‘’Paul buchheit’’ tarafınca desteklenmiş olan bir slogandı. 2006 yılına gelindiğinde şirketin merkezi Mountain View’den Kaliforniya eyaletine taşındı.

Dünya çapında veri merkezleri olan Google bir milyonun üzerinde sunucuda çalışan ve bir milyarın üzerinde arama isteğinin işlendiği ve kullanıcılar tarafından oluşturulan verilerin günlük yirmi dört petabayt olduğu söylenmektedir. Kurulduğu günden bu yana gerçekleştirdiği büyüme hızı şirketin temel web arama motorlarının üzerinde ürünler, ortaklıklar, satın alım işlemleri, zincirlerin oluşturulmasını sağlamıştır. Google Orkut, Google Buzz ve Google Tier gibi sosyal ağ araçlarıyla elektronik posta hizmeti veren Gmail servisleri gibi çevrim içi verimlilik yazımlarını sunar, ayrıca web tarayıcısı Google Chrome fotoğraf görüntüleme ve düzenleme gibi çalışmaları, Anlık mesajlaşma, Google Talk, Picasa gibi birçok uygulamaları ile masaüstüne uzanır. Tüm bu faaliyetler dışında Android mobil işletim sistemlerinin gelişimlerine öncülük eden şirket CR-48 ana işletim sistemleri olarak bilinen yeni Google Chrome OS 2011 yılının haziran ayından beri Samsung Series 5 ve Acer AC700 tarzı Chromebook’lar kullanılıyordu.

Alexa verilerine göre dünya çapında en fazla ziyaret edilen arama motoru Google.com adresidir. Blogger, Youtube, Orkut gibi Google bünyesinden üretilen internet sitesi ve uluslararası uygulama bulunmaktadır. Google.co.in, Google.co.uk gibi siteler dünya üzerinde en çok ziyaret edilen yüz internet sitesi arasındadır. Bunlara ek olarak Google, BrandZ marka değerleri veri tabanı listelerinde ikinci sırada yer alıyor. Bunların yanında Google, telif hakkı, sansür ve gizlilik gibi birçok konuda eleştiri yağmuruna tutulmuştur.

Google’ın Tarihçesi

1996 yılında Kaliforniya eyaletinde yer alan Stanford Üniversitesinde Larry page ve Sergey Brin adında iki doktora öğrencisinin araştırma projesi olarak kurdukları Google, günümüzde standart arama motorlarında yapılan aramalardaki sonuçlar, aranan terimlerin sayfalardaki çıkma sayısı görüldüğü mantığı ile sıralanmaktaydı. Fakat Google siteler arasındaki ilişkilerin analizi konusunda oldukça elverişli iki sistem kuramını ortaya koymuştu. Bu yeni sitemde teknolojiyi Pagerank adını vermişlerdi. Bu sistemin çalışma mantığına göre dizinlerin orijinal olan siteler ile olan bağlantıların, dönüşümlerinin belirlenip, siteler, dikkat ve ilgi durumlarına göre sıralanmaktaydı.

Mütevazı bir arama motoru olan ve Robin Li tarafından IDD Bilişim hizmetleri adına geliştirilmiş olan ‘’RankDex’’ 1996 yılından itibaren internet sitesi puanlama ve sayfa sıralama için benzer stratejiler kullanmakta idi. Rankdex, patentli bir arama motoruydu. ‘’Li’’ Çinde kurduğu ve Baldu ismini verdiği arama motoru bu sistemle ile çalışmaktaydı.

Brin ve Page yeniden oluşturmuş oldukları arama motorlarına ilk kez ‘’BackRub’’ adını vermişti. Bunun sebebi, internet siteleri için oluşturulan geri dönüş bağlantıların kontrol edilmesinin önemini tahmin edebilmektelerdi. Fakat sonrasında ‘googol’ kelimesi üstünde orijinal imla değişikliği yapıldıktan sonra arama motorunun ismi Google oldu. Google arama motoru sayesinde birçok insana yüksek bilgi kaynakları sağlandı. Google ilk zamanlarda Stanford üniversitesi bünyesinde Sub Domain olarak ‘’google.stanford.edu ismini kullanmıştı.

Google bugünkü alan adını 1997 yılının 15 Eylül’ünde aldı. 1998 Eylül başlangıcında Google şirketi resmi imzalar atılarak kurulmuştur. Şirket merkezi Kurucuların arkadaşları olan Susan Wojcicki’nin Menlo Park Kaliforniya’daki garajıydı. Stanford üniversitesinde doktora öğrencisi olan Craig Silverstein, İlk resmi Google çalışanı olarak işe alınmıştı. 2001 verilerine bakılacak olursa Google günlük 1 milyar ziyaretçiye ev sahipliği yapan kocaman bir ülke niteliğindeydi. Günümüzde bu sayıların 3 ile 5 milyar arasında olduğu tahmin edilmektedir.

Google Arama Nasıl Çalışır?

Google arama motorlarında klasik bir biçimde arama yapıldığında bunlara karşılık olarak gelebilecek on binlerce internet sitesi bulunur. Google bu internet sitelerini belirli tekniklere göre sıralamaktadır.

Google internet sitelerini aşağıdaki kurallara göre sıralamaktadır;

  • Arama bölümüne yazılan kelimeyi ya da o anlama gelen tüm kavramları, dili ve kelimeyi aratan bireylerin ortak amaçlarına bağlı olarak algoritma çizilir. Milyonlarca istatistik ile bu aramalar günlük olarak milyarlarca insanın karşısına çıkar. Google arama bölümüne girdiğinizde bir harfe basarsanız, yaşadığınız bölgede dokunduğunuz harf ile alakalı en fazla aratılan konu ve gündem hakkında birçok bilgiyle karşılaşabilirsiniz.
  • Sorgulamış olduğunuz kavramlar ile eşleşen internet sitelerini aramaktadır. İlgili internet sitelerini bulduğuna dair temel sinyaller ise arama esnasında kullanılan anahtar kelimelerdir. Örnek olarak ana başlık ya da alt başlıklarda veyahut metnin içerisinde kullanılmış olabilir. İlgi ve alaka seviyesinin artması için yoğunluğu yüksek olan sayfaları yukarı taşımaktadır.
  • Sonuçların sunulmasına bir aşama kalınca web sitelerinde olan bilgilerin bir araya gelme biçimi değerlendirilir. Bu ek olarak sayfada yer alan konuya odaklanmış yoksa birden fazla konu tek seferde mi işlenmiş bu bilgilere bakar. Olabildikçe geniş kapsamlı ve geniş bilgilerin olması internet sitelerinin daha fazla yardım edeceği varsayımı ile hareket etmektedir.
  • Bulunduğunuz adres, geçmiş aramalar, arama için yapılan ayarlar, geçmişte sürekli olarak kullanmış olduğunuz internet siteleri dikkate alınır ve karşınıza bir sonuç çıkar.

Google Arama Seçenekleri

Google Arama yaptığınız tanım, kişi ya da olayların net bir şekilde karşılığını bulabilmesi adına sizlere birçok filtreleme hizmeti sunar. Arama sayfalarının hemen üst bölgesinde yer alan, filtreleri kullanıp amaçlarınıza uygun şekilde aramalar yaparak,  istediğiniz sonuçlara daha hızlı bir biçimde ulaşabilirsiniz.

 

 

Sunulan seçenekler aşağıda sıralanmıştır;

  • Görseller
  • Videolar
  • Haberler
  • Alışveriş
  • Haritalar
  • Uçuş arama
  • Finans
  • Kitaplar

Belirttiğimiz kategoriler dışındaki aramalarınıza zaman ve dil seçeneklerini ekleyip filtreleme yaparak sınırlama getirebilirsiniz.

Google Araçları Nelerdir?

Google’ın birçok aracı bulunmaktadır. Bu araçlar sayesinde hepimizin günlük hayatı teknolojileri doğru kullanırsak kolaylaşıyor. Bu araçları sizler için kategori haline getirdik.

Google araçları aşağıda sıralanmıştır;

  • Google Translate
  • Google Maps (haritalar)
  • Google Play
  • Google Drive
  • Google News
  • Google Calendar (Takvim)
  • Google Gmail
  • Google Ads (AdWords)
  • Google Analytics
  • Google Search Console
  • Google AdSense

Google’ın bu araçları rutin hayatlarımızda sürekli olarak kullandığımız ve hayatımızı kolaylaştıran araçlardır. İş hayatı, sosyal hayatımız ve özel hayatımızda sık sık bu araçlara ihtiyaç duymaktayız.

Demircode ® olarak sunduğumuz e-Ticaret ürünümüz ve hizmetlerimiz için tıklayabilirsiniz.
Ayrıca sunduğumuz SEO hizmetlerimiz için tıklayabilirsiniz.
Web tasarım hizmetlerimiz için ise lütfen tıklayın. 

İlgili Bloglar

API Entegrasyonu Nedir?
API Entegrasyonu Nedir?

API, En basit ifadesiyle siteler arası veri akışının yürütüldüğü ara yüzlerdir. API entegrasyonu ile ortak veri akışına dahil olursunuz. XML, Restfull, Soap gibi farklı entegrasyon ...

Detaylı İncele
Bootstrap Nedir?
Bootstrap Nedir?

Açık kaynak koduna sahip tasarım araçlarından biri olan Bootstrap ücretsiz CSS framework türüdür. Masaüstü PC, telefon, tablet ve birçok farklı cihaz için frontend kütüphanesidir.

Detaylı İncele
CPU Nedir? GPU Nedir? ne işe yarar?
CPU Nedir? GPU Nedir? ne işe yarar?

Merkezi işlem birimi (CPU), bir bilgisayarın talimatları alan ve yürüten işlem ünitesidir. CPU, sistemin beynidir. Aritmetik veya mantıksal komutları yerine getirir. CPU işlemci ol ...

Detaylı İncele
Javascript Nedir? En Popüler Programlama Dilleri Nelerdir?
Javascript Nedir? En Popüler Programlama Dilleri Nelerdir?

Yapılan bir araştırmaya göre en popüler programlama dili Javascript. Sırasıyla; HTML, CSS, SQL, Java, Bash/Shell, Python, C#, PHP, C++, C, TypeScript, Ruby, Swift, Assembly,Go, Obj ...

Detaylı İncele
MySQL Nedir?
MySQL Nedir?

MySQL ile SQL aynı şey değildir. SQL İngilizce Structured Query Language diye geçer. SQL veritabanı ile etkileşim için gereken bir dildir. Oysa MySQL ise veritabanı yönetim sistemi ...

Detaylı İncele
En Çok Kullanılan Windows, Linux ve MacOS CMD  Komutları
En Çok Kullanılan Windows, Linux ve MacOS CMD Komutları

En çok kullanılan Windows CMD Komutları; cmpmgmt.msc timedate.cpl cleanmgr.exe wupdmgr.exe syskey.exe noteped.exe calc.exe taskmgr.exe clipbrd.exe devmgmt.msc sysedit.ex ...

Detaylı İncele
DNS Nedir? Ne İşe Yarar?
DNS Nedir? Ne İşe Yarar?

DNS 256 karakter potansiyeline ulaşabilecek Host adlarını IP’ye çeviren sistemlerdir. ‘’Domain Name System’’in kısaltmasıdır. Türkçe dilindeki karşılığıysa Alan isimlendirme siste ...

Detaylı İncele
Google Chrome Güvenli Değil Uyarısı
Google Chrome Güvenli Değil Uyarısı

Yeni Google Chrome güvenli değil uyarısıyla internet sitesi güvenliği, güvenlik konusunun merkezine getiriliyor.

Detaylı İncele
İnternetin Yararları ve Zararları Nelerdir?
İnternetin Yararları ve Zararları Nelerdir?

Yine dünyadaki diğer tüm ülkelere internet sayesinde ulaşıyoruz. Ancak internet üzerinden gelebilecek birçok tehlikeyi de göz ardı etmek mümkün değildir.

Detaylı İncele
ERP | Kurumsal Kaynak Planlama Nedir?
ERP | Kurumsal Kaynak Planlama Nedir?

Web'de "ERP" araması yaptığınızda, ortaya çıkan az miktarda ve oldukça farkılılık içeren bilgi, kafa karıştırıcı olabilir.. Her web sitesi, kendine özgü farklı bir ERP tanımına sah ...

Detaylı İncele
Online Ödeme Sistemi Nedir?
Online Ödeme Sistemi Nedir?

Çevrimiçi alışveriş yaparken her zaman bir risk alırsınız, hırsızların ödeme bilgilerinizi çalması ve paranız üzerinden alışveriş yapması (veya sahte olarak ödeme yapması) olasılığ ...

Detaylı İncele