Türsaba Nasıl Üye Olunur?

Türsab'a Nasıl Üye Olunur?

TÜRSAB’A Nasıl Üye Olunur? TÜRSAB Nedir? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

TÜRSAB NEDİR?

TÜRSAB, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’nin kısaltılmış halidir. TÜRSAB, Kültür ve Turizm Bakanlığı hiyerarşisinde 28 Eylül 1972 yılında yürürlüğe girmiş olan 1618 sayılı kanunla kurulan, seyahat acentelerinin kurum işleyişini kapsayan bütün çalışmalardan sorumlu olan kuruluştur.

TÜRSAB’ın hedefi, seyahat acenteliği sektörünün çalışma alanlarının temeli olarak Türk Turizm endüstrisinin gelişime katkı sağlamaktır.  Seyahat acenteleriyle alakalı çalışmalarda şikâyetçi olan tüketicilerin TÜRSAB’a başvurmasıyla hızlı bir sonuç alabilirler. TÜRSAB denetim ve yönetim sorumluluklarını üzerine alıp seyahat acentelerinin belirli standartlarda hizmet vermesini sağlar. Bunun dışında turizm faaliyetleriyle alakalı kurmuş olduğu meslek lisesiyle eğitimli yetişen turizmcilerle alakalı yarar sağlar. TÜRSAB bölgesel yürütme kurullarıyla ülkedeki en önemli turizm yerlerinde detaylı projelendirme faaliyetleri gerçekleştirir.

TÜRSAB’IN GÖREV ve Sorumlulukları Nelerdir?

  • Seyahat acentelerinin mesleki disiplinini sağlamak,
  • Seyahat acenteliği hizmetlerinin gelişmesine yararlı olacak çalışmalar yürütmek,
  • Seyahat acentelerinin karşılaştığı problemlerin çözülmesine katkı sağlayan faaliyetler yürütmek,
  • Turizm sektöründeki gelişmeleri ve yaşanan problemlerle alakalı bütün konularda alakalı kamuoyunun bilgilendirilmesini sağlayıp, alakalı makamların dikkatine teslim etmek.

TÜRSAB Yönetim Kurulu Yapısı Nasıldır?

Yönetim kurulu 4 bin den fazla üye kurumlar tarafından iki yılda bir kez yapılan genel kurul toplantısıyla seçilmektedir. Başkan, ikinci başkan, sayman, sekreter ve beş üyeyle toplamda dokuz kişiden oluşmaktadır.

TÜRSAB’IN Üye Olduğu Kuruluşlar Nelerdir?

  • Dünya Turizm Örgütü (UNWTO)
  • Birleşmiş Milletler
  • Uluslararası Seyahat Acenteleri Birlikleri Federasyonu (UFTAA)
  • Seyahat Acenteleri ve Tur Operatörleri Birlikleri Grubu (ECTAA)
  • Avrupa Birliği

TÜRSAB’A Nasıl Üye Olunur?

TÜRSAB Acentelik Başvurusu Nasıl Yapılır?

  1. Seyahat acentesi işletme belgesine sahip olmak isteyen tüzel şahıslar, dilekçe ve isim tesciliyle alakalı belgeyle seyahat acentesi unvanı almak için bakanlığa müracaat eder. Dilekçe üzerinde şirketin temsil ve ilzam yetkilisinin ismi soy ismi, telefonu, imzası, faks numarası, ikametgâh adresi, müracaat tarihi ve tercih sırasına binaen birden çok unvanın yer alması gerekir.)
  2. Bakanlığın müracaatta belirttiği seyahat acentesi unvanının olumlu görülmesinden sonra bu durumu müracaat eden kişiye ve TÜRSAB’a yazılı olarak iletir.

 

 

Seyahat Acentesi Kuruluş Başvuru Belgeleri Olarak Neler İstenir?

Seyahat acentesi işletme evrakına sahip olmak isteyen tüzel şahıslar acente unvanına uygun bulunması durumunda bakanlık tarafından iletilmesi sürecinden 30 gün içerisinde aşağıya yer alan evrakların aslı ve onaylı suretleriyle TÜRSAB’a başvuruda bulunur. Onaylı olan suretinin ibrazı istenen belgelerin aslının getirilmesi durumunda, belgelerin fotokopisi aslının uygunluğu kontrol edilip hemen alakalı sorumlu tarafınca ad ve unvan yazılıp tasdik işlemi yapılır.

Belgenin aslı görüldü tasdikleme çalışmalarının TÜRSAB tarafından yapılması fakat belgelerin aslının getiren şahsın;

  1. Temsil ve ilzam sorumlu şahıs ya da şahıslar
  2. Firma müdürü
  3. Genel müdür
  4. Seyahat acentesi çalışanı ( seyahat acenteleri yönetmeliğinin otu beşinci maddesinde belirtilen)
  5. Sigortalı personeli (aylık sigorta primi ve hizmet evrakının ibrazı gerekir.)
  6. Vekâletnameyle yetkili şahsın olması şartıyla yapılabilmektedir.

Bunların dışında;

  • Müracaat dilekçesi
  • Müracaat sahibi tüzel şahsin, iştigal konusu olan turizm ya da seyahat acenteliği çalışmasının da bulunduğu firma ana mukavelesinin olduğu ticaret sicil gazetesinin tarihi ve sayısının belli olduğu beyanın aslı.
  • Temsile yetkisi olan şahsın ya da şahıslarında dile getirildiği ticaret sicil tasdiknamesinin aslı.
  • Öz çalışma gündemi olan 11,01 seyahat acente, çalışmalarını (deniz, hava, kara, demiryolu ulaşımları için bilet rezervasyon çalışmaları ve bilet satışı, tur, seyahat, konaklama ve ulaşım hizmetleri gibi hizmetlerin toptan ve perakende satılması gibi)
  • Ayrıca acente unvanıyla alakadar taahhütname
  • Müracaat sahibinin anonim şirketler üzerinde yönetim kurulu üye ve şirket temsilcisi kişilerin, diğer firmalardaysa bütün hissedarların şirketi temsil eden şahısların T.C kimlik numarası, adli sicil belgesinin aslı istenir.
  • Tüzel şahsı temsil eden şahıs ya da şahısların imza sirküleri, onaylı sureti ya da aslı.
  • Seyahat acente yönetmeliğinin otuz beşinci maddesinde belirtilmiş olan çalışanına ait olan evrak, Sosyal güvenlik kurumu işyeri kodu, T.C kimlik numarasının olduğu beyanın aslıyla SSK aylık primlerin hizmet evrakı.

Seyahat acentesi merkezi ve şubelerde aşağıda yer alan özelliklerden birinin bulunduğu en az bir personel çalıştırılabilir.

  • Turizm ve otelcilik alanında, ön lisans, meslek lisesi, ya da lisans programlarını bitirmek.
  • Enformasyon memuru, yabancı dil başarılı belgesine sahip olmak.
  • Bakanlık tarafından verilen rehberlik belgesine hak kazanmış olmak,

C Grubu seyahat acentelerinde enformasyon memurluğu, yabancı dil belgesine sahip olan kişiler ilk fırkada belirtilmiş olan niteliklerden en az birine haiz olan personellere hizmet verebilir. Birinci fırkada yer alan özelliklerden birine sahip olan ve fiilen acentesinde kendi çalışan seyahat acentesi sahibi kendi acentelerinde personel olarak görülür.

Seyahat acentelerinde çalışan personellerle alakalı evraklardan enformasyon memuru, yabancıl dil belgesinin asıl örneği ve istenen diğer evrakların asıl örmeği ve onaylı yüzü TÜRSAB’a ibraz edildikten sonra arşive alınır. Onaylı ola suretin ibrazı istenen evrakların asıl olanı getirildiğinde, evrakların fotokopisinin asıl olanına uygun olduğunun kontrolü sağlandıktan hemen sonra alakalı sorumlu tarafından adı soyadı ve unvanın yazılması istendikten sonra tasdik işlemi gerçekleştirilir.

  • A-grubu 7 bin TL
  • B grubu 6 bin TL
  • C grubu 5 bin TL

Şubelerin her biri için bu miktarların %25 istenmektedir.

TÜRSAB Kayıt Ücretleri

  • A grubu 45,148,83 TL
  • B grubu 45,148,83 TL
  • C grubu 45,148,83 TL

Yıllık olarak aidat üye kayıtlarının ücretlerinin %5 kadardır.

İlgili Bloglar

Acronis Nedir?
Acronis Nedir?

Acronis yerel dosyalar dışında mobil cihazlar ve bulut depolama hesaplarına yedekleme olanağı sağlıyor.

Detaylı İncele
IATA Nedir? IATA Başvurusu Nasıl Yapılır? Üyelik Şartları?
IATA Nedir? IATA Başvurusu Nasıl Yapılır? Üyelik Şartları?

IATA, Uluslararası hava yolu taşımacılığı birliğinin (International Air Transport Association) kısaltılmış halidir. Yalnızca havayolu şirketlerinin üye olabileceği global ticari ku ...

Detaylı İncele
Instagram Üzerinden Satış Yapmak için Gerekenler ve Öneriler
Instagram Üzerinden Satış Yapmak için Gerekenler ve Öneriler

Instagramda Kolay Satış Yapmak Mümkün mü? instagram Üzerinden Satış Yapmak İçin Şirket Kurmak Gerekli midir? E-Ticaret Sitenize Yönlendirici ve Teşvik Edici Çalışmalar Yapın!

Detaylı İncele
Google’ın Yeni Sahibi Kimdir?
Google’ın Yeni Sahibi Kimdir?

Google’ın kurucuları Larry Page ve Sergey Brin yetkilerini Sundar Pichai’ye devretti. Bu haber dünyayı sallarken, Bütün gözler Google sahibi olarak anılan Hintli iş adamına çevrild ...

Detaylı İncele
Microsoft Azure Nedir?
Microsoft Azure Nedir?

Oldukça yüksek sayıda sunucuyu bünyesinde barından ve büyük olan veri havuzları bulunan Microsoft Azure birçok bilişim problemlerine önemli çözümlerin üretilmesine yardımcı olmakta ...

Detaylı İncele
Bayi Hosting Nedir?
Bayi Hosting Nedir?

Bayi Hosting sayesinde küçük kendinize küçük bir girişim kurabilirsiniz. Ayrıca hosting satışı yaparak hosting pazarlaması konusunda kendinizi geliştirme fırsatı elde edebilirsiniz ...

Detaylı İncele
IDE Nedir? En İyi IDE Editörleri
IDE Nedir? En İyi IDE Editörleri

IDE ‘’Integrated Development Environment’’ cümlesinin kısaltmasıdır. IDE yazılımcıların kolayca uygulama yapabilmesi ve geliştirmesi için kullandıkları yazılımlardır.

Detaylı İncele
Internet Siteleri İçin Sıra Bulucu
Internet Siteleri İçin Sıra Bulucu

Google sıra bulucu internet siteleri en kolay ifade biçimiyle internet üzerinde otomatik yazılımlarla araştırma yapıp sizlerin hangi sırada göründüğünüzü sağlarlar.

Detaylı İncele
İnternetten Satış Yapmak Hakkında Her Şey
İnternetten Satış Yapmak Hakkında Her Şey

Orta ve küçük bütçelere sahip olan girişimcilerin hızlı bir biçimde girebilecekleri e-ticaret platformları perakende sektörü içerisinde fiziksel ürünlerin satışlarını yapmaktır.

Detaylı İncele
Klavye Kısa Yolları- Windows ve MAC OS X Klavye
Klavye Kısa Yolları- Windows ve MAC OS X Klavye

Klavye kısa yolları işletim sistemi fark etmeksizin cihazlarınızda etkili olabilmeniz için oldukça gereklidir.

Detaylı İncele
KPI Key Performance Indicators Nedir?
KPI Key Performance Indicators Nedir?

KPI yani Key Performance Indicators (anahtar ve temel performans göstergesi) sözcüklerinin kısaltılmış halidir.

Detaylı İncele