İşletim Sistemi Nedir? Ne İşe Yarar?

İşletim sistemi PC’de çalışmakta olan bütün donanım birimlerinin ve yazılımlarının yönetimini sağlayan bilgisayarı kolay bir biçimde kullanabilmemizi sağlayan sistemler ve yazılımlardır.

İşletim Sistemi Nedir? Ne İşe Yarar?

İşletim sistemi PC’de çalışan ve donanım kaynaklarının yönetilmesini sağlayan, çeşitli sistem ve yazılımlar için servis sağlayıcısı olan yazılımlardır.

İşletim Sistemi Nedir?

İşletim sistemi PC’de çalışmakta olan bütün donanım birimlerinin ve yazılımlarının yönetimini sağlayan bilgisayarı kolay bir biçimde kullanabilmemizi sağlayan sistemler ve yazılımlardır. Bugünün şartlarında işletim sistemleri, tablet, telefon, bilgisayar gibi birçok cihazda yer almaktadır.

İşletim sistemi bilgisayarlar üretildikten sonra yüklenmektedir ve istendiğinde silinerek tekrar yüklenebilir ve başka bir işletim sistemiyle değiştirilebilir.

İşletim Sistemi Nasıl Çalışır?

Açılış esnasında işletim sistemimiz kendini belleğe atıp hafızadan çalışmaya başlar. Açıldıktan hemen sonra ekran görüntüsü geldiğinde, içeride olan uygulamaların hepsi açılmaya başlar. Bu uygulamaların açılmasından sonra çalışma aksiyonları biter ve işlem yapmaya başlar.

İşletim sistemleri ikiye ayrılmaktadır. Bunlar;

  1. Kapalı Kaynak Koduna Sahip İşletim Sistemleri
  • Mac OS X
  • Microsoft Windows
  • Chrome OS
  1. Açık Kaynak koduna Sahip İşletim Sistemleri
  • Centos
  • FreeDos32
  • Ubuntu
  • GNU/Hurd
  • Haiku
  • NetBSD
  • ReactOS
  • Pardus

İşletim Sistemi Çeşitleri

  1. Windows İşletim Sistemi

Microsoft tarafından üretilen MS-DOS olarak piyasaya sürülen ve sonrasında Windows adını alıp bütün dünyada en çok tercih edilen işletim sistemi olmuştur. Kullanımı kolaydır ve kolayca öğrenilebilmektedir. Bu kolaylıklar Windows’un PC dünyasında en çok kullanılan işletim sistemi olmasını sağlamıştır. Windows’un bu konudaki en büyük rakiplerinden biri Linux işletim sistemidir.

  • Windows 1,0-1985
  • Windows 2,0-1987
  • Windows 3,0-1990
  • Windows 95-1995
  • Windows 98-1998
  • Windows ME- 2000
  • Windows XP-2001
  • Windows Vista-2007
  • Windows 7-2009
  • Windows 8-2012
  • Windows 8,1-2014
  • Windows 10-2015
  1. MacOS İşletim Sistemleri (Apple OS X)

Machintosh işletim sistemi Apple tarafından üretilmiş olan bilgisayarların içerisinde kullanılan gelişmiş bir işletim sistemidir. İlk kez Apple kişisel bilgisayarları olan Machintosh ile birlikte 1984 yılında üretilmiştir. Bugünün şartlarında farklı sürümleriyle gelişimini devam ettirmiştir. Günümüz şartlarında hala kullanılmaya devam etmektedir.

  1. UNIX İşletim Sistemi

Brain Kernighan tarafından icat edilmiş olan UNIX MULTICS ekibinin üyelerince Bell laboratuvarında 1960 yıllarının sonlarında geliştirilmiş olan bir iletişim sistemidir. Genel olarak komut satırları yazılarak kullanılmaktadır. UNIX işletim sistemi C yazılım diliyle üretilmiştir.

  1. Linux İşletim Sistemi

Bu işletim sisteminin adı kurucusu Linus Torvalds adından gelir. İlk defa 1991 senesinde adını duyuran bir işletim sistemidir. Açık kaynak kodlu işletim sistemlerinin temelini oluşturmaktadır. Linux virüs bulaşması en zor olan işletim sistemidir. Linux yanında olmayan şirketlerden biri, en çok kullandığımız işletim sistemi olan Windows sahibi Microsoft şirketidir.

  1. Pardus İşletim Sistemi

TUBİTAK içerisinde Linux işletim sistemini temel alıp geliştirilen yerli bir işletim sistemidir. Hızlı bir biçimde kurulabilen ve kolay kullanılabilen, çoklu dil desteği sunan işletim sistemlerinden biridir. Pardus bugüne kadar 5 farklı ana sürümle yayınlamıştır. Ayrıca 9 adet ara sürümü vardır. Ayrıca iki adet kurumsal sürümü de bulunmaktadır.

  1. Android İşletim Sistemi

Google tarafından geliştirilen ve birçok geliştiricinin birleşerek piyasaya sürmüş olduğu Linux tabanına sahip bir işletim sistemidir. Android işletim sistemi açık kaynak kodlu mobil cihaz ve telefonlar için geliştirilen mobil bir yazılımdır. Günümüz şartlarında birçok Android yazılımı bulur. Google Play store Google tarafından kurulmuş olan ve günümüzde işletilen bir Android yazılım mağazasıdır. Yapılan araştırmalara göre günümüzde dünyada en fazla kullanılan mobil işletim sistemidir.

  1. IOS işletim sistemi

Apple şirketinin Mac OS işletim sistemini temel alan iPhone markalı akıllı cihazlar, iPad tabletler ve iPod Touchlar için üretmiş olduğu mobil işletim sistemidir. Bugünün teknolojisinde lüks olması ve gelişime açık olması üzerine birçok yenilik ortaya çıkarmıştır. İşletim sistemi piyasasında yenilik ve inovasyon anlamında en çok rekabet içerisinde olan sistemler Linux ve iOS işletim sistemleridir.

İlgili Bloglar

Pegasus Hava Yolları API & XML Entegrasyonu Rehberi
Pegasus Hava Yolları API & XML Entegrasyonu Rehberi

Pegasus Hava Yolları'nın API'si, uçuş bilgileri, rezervasyon, biletleme ve check-in gibi hizmetlere erişim sağlar. Pegasus API entegrasyonunu adım adım nasıl gerçekleştirebileceğin ...

Detaylı İncele
Türk Hava Yolları (THY) API & XML Entegrasyonu Rehberi
Türk Hava Yolları (THY) API & XML Entegrasyonu Rehberi

THY'nin sağladığı API, uçuş bilgileri, rezervasyon, biletleme ve check-in gibi hizmetlere erişim sağlar. Bu rehberde, THY API entegrasyonunu adım adım nasıl gerçekleştirebileceğini ...

Detaylı İncele
Amadeus API & XML Entegrasyonu Rehberi
Amadeus API & XML Entegrasyonu Rehberi

Amadeus API'leri, uçuş rezervasyonları, otel rezervasyonları, araç kiralama ve diğer seyahat hizmetlerine erişim sağlar. Amadeus API entegrasyonu adım adım nasıl gerçekleştirilir.

Detaylı İncele
E-ticaret Sitesi Kurmak
E-ticaret Sitesi Kurmak

Hedefinizdeki e-ticaretinin yapmak istediğiniz ürünün ihtiyaçlarını ve satış sürecini iyi belirlemeniz gerekir. Bu konuda DEMİRCODE olarak size her türlü desteği vermeye hazırız.

Detaylı İncele
DDoS Nedir?
DDoS Nedir?

Distributed Denial of Service (Dağıtılmış Hizmet Reddi) Nedir? Genelde DDoS saldırısı diye geçer. Web sitesi sahiplerinin korkulu rüyasıdır.

Detaylı İncele
Web Yazılım Nedir?
Web Yazılım Nedir?

İhtiyaca yönelik yazılım programları üretmek, sıkı analiz ihtiyacını içerisinde barındırır, müşteri, ihtiyaçlarını mümkün olan en iyi şekilde analiste iletmeli, analist ve proje yö ...

Detaylı İncele
SSL Nedir?  İşlevleri Nelerdir?
SSL Nedir? İşlevleri Nelerdir?

SSL ‘’Secure Sockets Layer’’ yani güvenli yuva katmanı demektir.

Detaylı İncele
Web Yazılımı ve Web Tasarımı Kodlama Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Web Yazılımı ve Web Tasarımı Kodlama Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kodlama bütün bilgisayar faaliyetlerinde olduğu gibi programlama dilleri tarafınca gerçekleştirilmektedir.

Detaylı İncele