E-Ticaret Nasıl Yapılır
Bir e-ticaret sitesine sahipseniz, artık bütün dünyanın ulaşabileceği 7 gün 24 saat ürün satışı gerçekleştirebileceğiniz bir sanal mağazanız var demektir.
Detaylı İnceleE-Ticaret Sitesi Kurmadan Önce Bilmeniz Gereken 10 Şey | E-ticaret Rehberi
Online ürün veya hizmet satan bir işletmeniz varsa ve bunu nasıl daha başarılı hale getirebileceğinizi merak ediyorsanız, bu klavuzda yer alan bilgileri, e-ticaret web sitenizi geliştirmek için kesinlikle uygulamalısınız.
E ticaret sitesini neden kurmanız gerektiğini ve neden bu kadar faydalı olması için bu kadar çaba sarf etmeniz gerektiğini soruyorsanız, gelin bu konuyu biraz tartışalım.
Online e-ticaret web sitesi, her yerden ve her zaman daha fazla müşteriye ulaşabildiğiniz için perakende işiniz için kesinlikle çok çeşitli yeni fırsatlar sunar. Online müşterilerin %76'sının online alışveriş yaptığını ve %25'inin bunu ayda en az bir kez yaptığını düşünün. E-ticaretin dünya çapındaki toplam perakende satışlar içindeki payının önümüzdeki 4 yıl içinde daha da artması beklenirken, genç nesiller tamamen çevrimdışı yerine online mağaza seçeneğini tercih ediyor. Ticaret Bakanlığı Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi'nin 2022 yılı ilk 6 Ay verilerine göre e-ticaret hacmi 163,2 Milyar TL'ye yükselmiş durumda.
Bu nedenle, çevrimdışı işinizi yeni teknoloji zorluklarına uyarlamanız gerekir.
Ancak bir e-ticaret web sitesine sahip olmak, tüm çevrimiçi müşterilere sahip olduğunuz anlamına gelmez. e-Ticaret son derece rekabetçi bir iştir. Bu nedenle, işinizde beklediğiniz doğru sonuçları elde etmek için, diğer eticaret paketlerinin arasından sıyrılmanızı sağlayacak bir web sitesi oluşturmanız gerekir. Bu konuda size yardımcı olmak için online mağaza geliştirme konusunda bir rehber hazırladık.
E Ticaret sitesiniz için yatırım yapmaya karar vermeden önce bazı önemli noktaları kaçırmamak gereklidir, öncelikle bu noktalara değinelim;
Herhangi bir işletmenin, müşterilerinin kim olduğunu anlaması, onlara en anlamlı şekilde ulaşabilmeleri için hayati önem taşır. Potansiyel müşterilerinizi daha iyi anlamanın bir yolu, rakiplerinizden kimin satın aldığına bakmaktır. Rakiplerinizin ilgisini çeken demografik bilgileri inceleyerek, pazarlama kampanyalarınızı kime hedeflemeniz gerektiğini bilebilirsiniz.
Doğru e-ticaret platformunu seçmek, şirketinizin halka açık yüzünün temelini oluşturduğundan, herhangi bir online işletme için kritik öneme sahiptir. Ancak e-ticaret paketinizi seçmeden önce, sizin kurumsal kimlik yapınıza göre onu tamamen işlevsel bir web sitesi haline kimin geliştireceğini düşünün. Şirket içi bir yazılım geliştirme ekibiniz yoksa, sizin için en uygun olan doğru geliştiricileri bulmayı düşünmelisiniz. İşi halledebilecek firmadaki ekibin sizinle birlikte çalışmasını sağlayana kadar doğru şekilde ilerleyemezsiniz.
E-Ticaret platformunuzu seçerken, iş gereksinimlerinizi ve alıcı portresini göz önünde bulundurmanız gerekir. Hedeflerinize hizmet etmesi ve kullanıcılar için kullanışlı olması gereken özelliklerin bir listesini yapın. Göz önünde bulundurmanızı önerdiğimiz platform özelliklerinin bir listesi:
Şimdi, e-ticaret mağazası geliştirmenin hangi yönlerini dikkat etmeniz gerektiğini bildiğinize göre, en iyi e-ticaret web sitesi paketlerini karşılaştırabilir ve işletmeniz için en uygun olanı seçebilirsiniz.
Dünya üzerinde tüm eticaret gereksinimleri maximum anlamda sağlayabilen bir kaç platform var, bunlar:
Diğer bazı e-Ticaret web sitesi geliştirme platformları WordPress ve Big Cartel'dir. Bahsettiklerimizin dışında irili ufaklı daha pek çok şey var. E-Ticaret sitesi geliştirme platformunuza karar verdikten sonra, geliştirme sürecini başlatmak için bir plan oluşturmanın zamanı geldi.
E-Ticaret işinizin başarısı söz konusu olduğunda sunucu, hosting(barındırma) ve alan adınızın seçimini büyük fark yaratabilir. Web sitenizin erişilebilirliğinin ve performansının önemi her zaman aklınızda olmalıdır. Web sitesi barındırma ve destek alanlarında maliyet tasarrufu yerine kaliteyi seçmelisiniz. Online mağazanız için hpst seçerken dikkat etmeniz gerekenlerin listesi:
Şablonlar, temalar olarak da bilinir ve sitenizi çekici kılan şeydir. Çoğu e-ticaret platformu, kendi web sitenizi de tasarlamanıza ve geliştirmenize izin verir, ancak bu kodlama gerektirir. Bundan kaçınmak istiyorsanız, şüphesiz bir şablon ile yol almalısınız. Bir şablonla bir e-ticaret mağazası kurmak, genellikle sizin için daha az baş ağrısı anlamına gelir.
Özellikler, e ticaret işletmenizin kalitesini ve değerlerini temsil eder. Tasarım sürecine başlamadan önce, mağazanızda hangi özelliklerin bulunmasının en önemli olduğuna karar vermelisiniz. Bunu belirledikten sonra site haritanızı(sitemap) belirleyebilirsiniz.
Aşağıda, doğru şablonu seçmek için bazı ipuçları verilmiştir.
E-ticaret vizyonunuzla eşleşen bir tema seçin ve mağazanızın ayarlarını özelleştirin. Bir şablon seçtikten sonra, kullanıcının onu özelleştirmesine izin verecek e-ticaret geliştirme araçlarına sahip olmalısınız. Mağazanın yönetici paneline gitmelisiniz. Site vizyonunuza uyana kadar oradan hemen hemen her şeyi değiştirebilirsiniz. Bunlar,
• Metin Boyutu, Rengi ve Yazı Tipleri
• Tema Rengi
• Görsellerin Kullanımı
• Ürünlerin konumlandığı yer
Insivia'ya göre, bir web sitesinin hareket içermesi durumunda Google'ın ilk sayfasında gösterilme olasılığının 53 kat daha fazla olduğu da doğru. Bu, tasarım ekibinizin, bir müşterinin açılış sayfanıza ne zaman geldiklerini görmesi için yalnızca statik resimlere sahip olmaması gerektiği anlamına gelir.
Ardından, dil seçimleri yapmanız, hangi para birimlerinin kabul edildiğini ayarlamanız ve müşterilerinizin erişebilmesi için iletişim bilgilerini eklemeniz gerekir.
Şablonunuzu özelleştirdikten sonra, ürünleri web sitenize eklemenin zamanı geldi. Ürün sayfalarınıza tüketiciler için daha çekici hale getirmek için bol miktarda ayrıntı eklemelisiniz. Bunlar şunları içerebilir:
• Ürünün Adı ve Markası (Dış kaynak kullanılıyorsa)
• Fiyat
• Kategori
• Fiziksel Ürünler için Ağırlık
• Dosya (e-Kitaplar vb. için)
Kaç tane ürün sunabileceğiniz konusunda tüm platformların farklı politikaları vardır. Ürün açıklamalarını ve varyasyonlarını ayarlamak için de farklı biçimler vardır. Görseller ve kategorilerin yanı sıra, tüketicinin dikkatini çekmenin bir yolu olarak doğru ürün açıklaması çok önemlidir.
Unutmayın, en iyi özel e-ticaret web sitesi tasarımı, yenilikçi fikirleri müşterilerin olumlu yanıt vereceği geleneksel düzenlerle birleştiren tasarımdır.
8. Ödeme Yöntemleri ve Kargo/Nakliye
Çevrimiçi mağazalar, bir ödeme ağ geçidine sahip olana kadar eksiktir. Bir site ziyaretçisini bir alıcıya dönüştürmek için çok önemli bir adımdır. Bu ağ geçitleri, kullanıcıyı doğrudan PayPal, Apple ve Google Pay'e bağlar. Ayrıca kredi ve banka kartı ödemeleri için bir yer olması gerekir. Kapıda ödeme seçeneği, iş modelinize bağlı olarak değerlendirmek isteyebileceğiniz bir şeydir. Demircode geliştirme şirketi, tüketici için ödeme seçeneklerini kolaylaştıran bir şirket örneğidir.
Şimdi, bu ödeme seçeneklerinden bazıları hakkında biraz daha konuşalım.
Bu daha geleneksel ödeme yöntemi, mağazanın sepetine entegre edilmiştir. Bu, alışveriş yapanların ödemelerini tamamlamak için siteden ayrılmaları gerekmediği anlamına gelir. Bir perakende web sitesi oluşturucu, dönüşümleri çok daha olası hale getirdiğini size söyleyecektir.
Site oluşturma araçları, web sitesinin güvenliğini sağlamak için SSL sertifikaları kullanır. Bunlar, müşteri deneyimini optimize ederken kullanıcı verilerini şifreler. SSL genellikle bu araçlarda yerleşiktir, ancak değilse, genellikle bir eklenti olarak bulunur.
Kargo Entegrasyonu
Bir sonraki adım, ürünleri web sitenizden müşterilerinize ulaştırabilmeniz için lojistik hizmetleri perakende mağazanıza entegre etmektir.
Sitenizi yayına almadan önce son adım, onu iyice test etmektir. Bir e-Ticaret sitesinin her bölümünün kusursuz çalıştığından emin olmanız gerekir, aksi takdirde işinize mal olur. Sitenizi test ederken göz önünde bulundurmanız gereken bazı faktörler şunlardır:
Web sitelerine erişmek için mobil cihazların kullanımı sürekli artıyor ve e-ticaret satışları bu trafiğin önemli bir bölümünü oluşturuyor.
Lansman başarılı olacaksa, bir web sitesini her cihazda erişilebilir kılmak için duyarlı tasarım uygulamak çok önemlidir. Eninde sonunda hangi platformu seçerseniz seçin, mobil kullanım aklınızdaki en önemli şey olmalıdır.
Misafir(Giriş Yapmamış Ziyaretçi) Ödemelerini / Kullanıcı Profillerini Destekleyin
E-Ticaret sitelerine sahip şirketler, genellikle kullanıcıların satın alma işlemi yapabilmeleri için bir hesap oluşturmalarını ister. Bu, gelecekteki satışları teşvik eden takip iletişimi sağlar. Ayrıca, düzenli satış analizi için müşteri demografik bilgilerini izlemenin bir yoludur.
Hesap Yönetimi Özellikleri
Kullanıcılarınızın temel bilgilerini girmesine izin veren bir sayfa sağlamalısınız. Bu, tam adını, adresini ve tercih edilen ödeme yöntemini içerir. Bu sayfa ayrıca her müşteriye mevcut ve önceki siparişleri hakkında bilgi vereceğiniz yerdir. Amazon gibi başarılı bir e-ticaret sitesi düşünün. Bahsettiğimiz tüm özellikler orada ve kolayca erişilebilir durumda.
Arama
İstatistikler, e-ticaret sitelerini ziyaret edenlerin %30'unun aradıkları ürünleri bulmak için dahili aramayı kullandığını gösteriyor. Bu nedenle, arama işlevinin kullanılabilir ve kullanımı kolay olması çok önemlidir. Kullanıcıların aramalarıyla ilgili popüler ürünleri bulmalarına yardımcı olmak için otomatik tamamlama gibi özellikleri kullanmak da akıllıca bir fikirdir.
Yönlü arama, kullanıcıların ürünleri bulmasına yardımcı olmanın başka bir yoludur. Bu işlevsellik, aramalarını departman, boyut, fiyat aralığı, üretici vb. dahil olmak üzere çeşitli şekillerde daraltmalarına olanak tanır.
Yüksek Kalite Ürün Fotoğrafları
Bir e-ticaret web tasarım şirketinin size söyleyeceği gibi, her ürün için yüksek kaliteli görseller de gereklidir. Bir şeyi satmanın en iyi yolu, onu müşterinin eline vermektir. Bunu başaramazsanız, onlara ürünü görselleştirmenin bir yolunu vermeniz gerekir. Bu, mümkün olduğunca çok sayıda yüksek kaliteli görüntü anlamına gelir.
Güvenlik
e-Ticaret web geliştirme hizmetleri her zaman güvenlik önlemleri içermelidir, bu nedenle tüm e-Ticaret sitelerinin bilgileri şifrelemek için SSL'yi desteklemesi gerekir. Bu, özellikle kredi kartı ve ödeme bilgileri için değil, aynı zamanda adres, telefon numarası, e-posta vb. gibi müşteri verileri için de geçerlidir.
Optimize Edilmiş Site Performansı
Yavaş yükleme süreleri nedeniyle müşteri kaybetmemek için sitenizin olabildiğince hızlı çalışacak şekilde optimize edildiğinden emin olmak isteyeceksiniz. Bir sitenin JavaScript veya CSS kaynak dosyalarını tek dosyalar halinde birleştirebilirsiniz. Bu, siteyle etkileşimlerini hızlandıracaktır. Mümkün olan en küçük boyutta en iyi görselleri sağlamalarına izin vererek görüntüleri sıkıştırabilirsiniz. Bu, indirme sürelerini önemli ölçüde azaltır. Web ve veritabanı sunucuları arasında veri göndermek için harcanan zamanı azaltmak için önbelleğe almayı da kullanabilirsiniz.
Şimdi, bilgi tazelemek amacıyla, bir e-Ticaret web sitesinin ihtiyaç duyduğu özelliklerin hızlı bir kontrol listesini gözden geçirelim.
İçerik Yönetimi Yetenekleri
Promosyon ve İndirim Kodu Araçları
Raporlama Araçları
Entegre Bir Blog veya Makale Bölümü
Pazarlama Araçları Entegrasyonları
Platformunuzla Ölçeklendirme Yeteneği
Alıcılarınızla duygusal düzeyde bağlantı kurmak için Sosyal Kanıt
Güvenlik Özellikleri: güvenlik sağlamak müşterilerinize değer verdiğinizi gösterir
İstek Listesi Yönetimi: Alışveriş yapanlar dilek listelerini aileleri ve arkadaşlarıyla paylaştığında, yerleşik sosyal kanıtla ücretsiz trafik bir web sitesine gönderir ve iş verimliliğini artırır
Basit Mesajlaşma: İstemciler, destek ekibiyle anlık mesajlaşma yoluyla bağlantı kurabildiğinde
Bir e-ticaret sitesinin maliyeti birçok farklı faktöre göre değişir. Web sitenizin karmaşıklığı ve sunduğunuz ürün sayısı, bu girişim için ne kadar sermaye ayırmanız gerektiği konusunda doğrudan rol oynayacaktır. Bir web sitesi oluşturucuyu tercih ettiğinizde bazı durumlarda 500 ABD Doları kadar düşük olabilir veya onu oluşturmak için eksiksiz bir geliştirici ekibine ihtiyacınız varsa 500.000 ABD Doları kadar da olabilir.
Her neyse, kendi web sitesi mağazanızı geliştirmeye karar verseniz de, tereddüt etseniz de, tam işlevli bir e-Ticaret web sitesinin işletmeniz için ne gibi gerçek faydaları olabileceğini gördüğünüz için bunun değerli bir yatırım olduğunu söyleyebiliriz. Kısıtlı bir bütçeniz olsa veya web siteniz için hangi teknolojiye başvurmanız gerektiği konusunda şüpheleriniz olsa bile, geliştirici ekibimiz perakende platformu geliştirmeyle ilgili bu ve diğer sorularda size yardımcı olacaktır.
Bir e-ticaret sitesine sahipseniz, artık bütün dünyanın ulaşabileceği 7 gün 24 saat ürün satışı gerçekleştirebileceğiniz bir sanal mağazanız var demektir.
Detaylı İnceleE-Ticaret Siteleri, projenin tüm adımları için iyi planlamanın en üst düzeyde önem arz ettiği web projesi şeklidir.
Detaylı İncele